Sulibüfé egészségesen?
Az iskolai büfék kínálatának egészségesebbé tétele érdekében kérdezték meg nemrég rajz és szöveges pályázat keretében az alsós gyerekeket, hogy melyek azok az ételek, amelyeket szívesen látnának az intézmények büféiben. A kívánságlisták négy téma köré épültek, ezek: Egészséges termékek reklámozása, Büfé kirakat, A mi büfénk, valamint az Étlap voltak. A pályázatra összesen 54 pályamű érkezett, elkészítésükben 14 felkészítő tanár segédkezett.
- Hónapok óta dolgozunk azon, hogy a büfék kínálatát átalakítsuk, de ezt semmiképpen sem akarjuk rákényszeríteni az iskolákra – fogalmazott Király Nóra. Elmondása szerint felméréseket készítettek, egyeztettek az iskolák igazgatóival és a KLIKK-el is. A rajzpályázatot azért is hirdették meg, hogy a szülőket is bevonják a párbeszédbe. A gyerekek munkáiból egyértelműen kiderül, hogy tudják mit jelent az egészséges táplálkozás. Rajzaik nyomán tovább folyik a közös gondolkodás annak érdekében, hogy szeptembertől egy egészségesebb kínálat várja őket az iskolákban. Kovácsné Tapolcsányi Valéria a Domokos Pál Péter Általános Iskola igazgatója elmondta, náluk az elsősöknek és másodikasoknak nem szabad büfézniük, és a felsőbb évfolyamosok közül is inkább ötödik osztálytól jellemző igazán a vásárlás. Kovácsné szerint a büfé kínálata kényes ügy, mivel meg kell találni az egészséges egyensúlyt, a zöldség, a gyümölcs, a joghurt, a tejtermék, valamint a szénhidrát között. Ahhoz, hogy egyáltalán legyen büfé az iskolában, bevétel is kell. Ha csak almát, répát árulnának, a gyerekek valószínűleg nem sűrűn vásárolnának, és emiatt be kellene zárni. Ellenben van szülői igény a működésre, mivel a nagyobbak szülei nem mindig érnek rá szendvicset készíteni, és inkább pár száz forinttal engedik iskolába reggel csemetéiket. - A csokikat, cukrokat igyekszünk kivenni a büfé kínálatából, de a müzli szeleteken túl egy-két klasszikus Sport és Balaton szelet be-becsúszik – fogalmazott az iskola igazgatója.
H. L.