Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. hétfő, Béla

Budapesten többet, vidéken hatékonyabban szelektálnak

Újbuda   |   2017, április 7 - 10:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

Jelentős különbözik a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlata a magyar városok között. A tejes és gyümölcsleves kartondobozokat Veszprémben, Pakson, Székesfehérváron, Kecskeméten és Monoron szelektálják leghatékonyabban, a legtöbb, évente mintegy 750 tonnányi italos kartont Budapesten gyűjti a lakosság- derül ki az Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés (IKSZ) felméréséből.

Fejenként átlagosan 60 darab tejes és gyümölcsleves italos kartont használ el egy év alatt a magyar lakosság. A hulladékká vált kartondobozok szelektív gyűjtésében továbbra sem jeleskedik az ország, 78-80 százalék még mindig a lerakókon végzi, és csupán 20-22 százalék kerül visszagyűjtésre és újrahasznosításra annak ellenére, hogy a szelektív hulladékgyűjtés valamilyen formája már 10-ből 7 lakos számára hozzáférhető. Emiatt évente mintegy 12600 tonna, azaz mintegy 420 millió darab italos karton megy veszendőbe, ahelyett, hogy újrahasznosításra kerülne és a környezet védelmét szolgálná. Ha ezeket a tejes és gyümölcsleves dobozokat hosszabb élük mentén egymás után helyeznénk, 318-szor érne el a sor Győrtől Miskolcig. A legtöbb kartondobozt a veszprémiek gyűjtik (fejenként 23 darabot), őket követik a paksiak (21 darab), a székesfehérváriak (20 db), a kecskemétiek és a monoriak (19-19 db). Az dobozok gyűjtésének intenzitása szempontjából a középmezőnybe tartozik Budapest, itt a házhoz menő szelektív gyűjtésbe bevont 1,7 millió lakos mindegyike fejenként 13 darab dobozt szelektál évente. Érdekes, hogy a budapestiek összesen 750 tonnányi italos kartont gyűjtenek szelektíven, ami ugyanannyi, mint az IKSZ felmérésébe bevont 33 legtöbbet gyűjtő városból a további 32 település lakói által szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos kartonok összesége. A legkevesebbet a gyulai (5 db), a szentendrei (4 db), a bonyhádi (3 db), a balassagyarmati (1,5 db) és a komlói (1 db) lakosság dobja a szelektív gyűjtőkbe évente. "A 33 városra kiterjedő vizsgálatunk eredményei mind abba az irányba mutatnak, hogy amely városokban aktív szemléletformálás és oktatás zajlik, ott ennek az eredménye meg is mutatkozik a szelektíven gyűjtött hulladékok, köztük a visszagyűjtött tejes és gyümölcsleves italos karton dobozok mennyiségében" - mondta Baka Éva, az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója. Szerinte a lakosság megfelelő és folyamatos tájékoztatása és oktatása szükséges ahhoz, hogy az értékes, újrahasznosítható hulladék ne a kommunális hulladékba és a szemétlerakókra kerüljön.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda a fiatalok jövőjét is segíti  

“Tégy rendet a jelenben! Vedd kezedbe a jövőt!”- ezzel a jelmondattal folytatódott a 2017 elején indult Újgeneráció Program a kerületben. Április 20-án három helyszínen, izgalmas programokkal várták az érdeklődőket, a rendezvényt Hoffmann Tamás polgármester nyitotta meg az UP Centerben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.