Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 21. szombat, Ágnes

Dániai tanulmányok

Újbuda   |   2016, december 30 - 08:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Olvasónk, Lili azzal jelentkezett szerkesztőségünkben, hogy szívesen beszámolna dániai tanulós élményeiről. Arra kértük, foglalja össze röviden, milyen előnyei vannak a külföldön tanulásnak, és meséljen, milyen az élet az Európai Unió egyik legtehetősebb országában.

Két éve, az Educatio Kiállítás hatására döntöttem el, hogy külföldön szeretnék tovább tanulni. Mindegyik standot megnéztem, a végén pedig mérlegeltem, hogy melyik tetszik legjobban és mi milyen előnyökkel járna - írta lapunknak dániai élménybeszámolójában Radányi Lili. Azt tudta, hogy külföldön, angol nyelven szeretne tanulni és nem akar diákhitelt felvenni. Egy ismerőse ajánlotta neki a Dániát, ahol ingyenes az oktatás. - Tavaly ősszel végül kiválasztottam egy Marketing Management szakot a VIA University College-en Horsensben – írta.

Dániában igen magas az egyetemei oktatás színvonala, sok szakon van angol nyelvű képzés, az állandó vizsgák helyett pedig gyakorlati feladatokkal lehet elsajátítani a tananyagot. A dán oktatás rendszere eltér a Magyarországon megszokottól: a Lili által felvett szak két év AP degree-ből áll, ami után másfél év a Bachelor program, és amely magába foglal egy 6 hónapos gyakorlatot is. Úgy véli, ez hatalmas előnyt jelent, mivel nem diplomavédés után kell céget keresni a gyakorlathoz, hanem már „menet” közben.

Lili márciusban adta be jelentkezését az egyetemre. A számtalan dokumentum mellett motivációs levelet és önéletrajzot is kellett írnia, valamint le kellett tennie egy külföldön is elfogadott nyelvvizsgát (IELTS, TOEFL, Cambridge).
Ami a szállást illeti, Magyarországról lehetetlen volt albérletet keresni a dán városban – folytatta Lili - így maradt a „kollégium”. Ez két embernek megfelelő méretű lakást jelent, külön szobával, közös nappalival, felszerelt konyhával és fürdőszobával - vagyis más szempontokat követ, mint a hazai kollégiumok.
Lili végül augusztus elején költözött Dániába, hogy mindent elintézzen és megismerjen, amire elkezdődik az egyetem. Miután megkapta a dán munkavállaláshoz szükséges sárga kártyát, szerencséjére olyan állást talált, ahol olaszul beszélő diákokat kerestek egy férfi divat-kiegészítő üzletbe. A boltnak - nem mellesleg - magyar érdekeltsége is van. - Itt tapasztaltam meg, mennyire fontos a többnyelvűség, illetve mennyi előnye van, ha valaki más idegen nyelvet is beszél az angolon kívül. Dániában általában a külföldi diákok dán nyelvtanfolyamra járnak; az Európai Unió tagállamaiból érkezők 180 órát tanulhatnak ingyen. A beszédkészség fejlesztő gyakorlatokat párban vagy csoportban kell elvégezni, ilyenkor mindenki türelmesen segít a másiknak. A tanárok partnerként kezelik a diákokat, mindenben segítik és motiválják a hallgatókat. Az órákon négyfős tanulócsoportokban dolgoznak, aminek lényege, hogy jobban megismerjék egymás szokásait, módszereit, kultúráját.
Dániában nem olcsó az élet, de erre is vannak megoldás – írta Lili. Ha például valaki EU állampolgárként tanul Dániában (nem Erasmus programban) és közben heti 10-12 órát dolgozik, igényelheti az úgynevezett SU állami támogatást. Ez olyan mértékű pénzbeli segítséget jelent, hogy sokan élnek ezzel a lehetőséggel.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Véget ért az I. félév, kezdődnek a központi írásbelik  

Befejeződött a 2016/17-es tanév első féléve a köznevelésben. A tanév rendje szerint az iskolák január 27-ig értesítik a tanulókat, illetőleg a kiskorú tanulók szüleit az első félévben elért tanulmányi eredményekről.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.