Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. szombat, Konrád

Emlékérme: 200 éve született Irinyi János

Újbuda   |   2017, május 18 - 13:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön Irinyi János, a zajtalan és robbanásmentes gyufát elsőként szabadalmaztató, 200 éve született vegyész tiszteletére. A különleges, négyzet alakú érme a népszerű, magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató emlékérme-sorozat tizenegyedik tagjaként jelenik meg.

Az emlékérme előlapján a gyufásdobozok oldalán lévő gyújtósáv ponthálós mintázata látható, amint éppen lángra lobbant egy robbanásmentes gyufaszálat.
A különleges, úgynevezett proof technológiával vert emlékérmén a gyufaszál lángja természetes fényben, mozgatás hatására a szivárvány színeiben váltakozik. Szivárványhatás magyar kibocsátású emlékérmén most először jelenik meg.
Az előlapon találhatók a pénzérmék kötelező alaki kellékei is; a 2000 forint értékjelzés, a Magyarország felirat, a 2017 verési évszám, valamint a BP. verdejel, amely csak tízszeres nagyítással érzékelhető, mikro méretű biztonsági elemet is tartalmaz, az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálva.
A hátlapon Irinyi János portréja szerepel, fölötte olvasható a neve, mellette születési és halálozási éve.
Irinyi legközismertebb találmánya ihlette a hátlapon megjelenő technikai újítást is: ruházatának struktúráját a "200 éve született a robbanásmentes gyufa szabadalmaztatója" mikro méretű felirat ismétlődése adja.
Az emlékérmét Endrődy Zoltán ötvös, iparművész tervezte, mesterjegye szintén az érme hátoldalán található.
A négyzet alakú emlékérme 75 százalék réz és 25 százalék nikkel ötvözetéből készült, súlya 14 gramm, több mint huszonnyolcszor huszonnyolc milliméter, széle sima. Az emlékérmékből 10 000 veret készül, 6000 tükörfényes és 4000 selyemfényes kivitelben.
Irinyi János a robbanásmentes gyufa szabadalmaztatás mellett az új szemléletű kémia egyik legelső magyar terjesztője is volt, valamint jelentős szerepet játszott a magyar kémiai szaknyelv kialakításában is. Mint erősen hazafias érzelmű nemes az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban is aktív szerepet vállalt.
Az Irinyi János emlékérme Magyarország törvényes fizetőeszköze, de nem forgalmi célokat szolgál.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda a fiatalok jövőjét is segíti  

“Tégy rendet a jelenben! Vedd kezedbe a jövőt!”- ezzel a jelmondattal folytatódott a 2017 elején indult Újgeneráció Program a kerületben. Április 20-án három helyszínen, izgalmas programokkal várták az érdeklődőket, a rendezvényt Hoffmann Tamás polgármester nyitotta meg az UP Centerben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.