Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. hétfő, Konstantin

Emléktábla Dudits Andor tiszteletére

Újbuda   |   2015, október 20 - 12:56
Nyomtatóbarát változatSend by email

150 évvel ezelőtt született a múlt század egyik legtehetségesebb festőművésze, aki kerületünkben élt egészen haláláig. Az ő tiszteletére állítottak emléktáblát családtagjai valamint Újbuda Önkormányzata a Magyar Festészet Napja alkalmából.

Dudits Andor neve talán még a műértő körökben sem igazán ismert. Pedig az ő korában olyan művészekkel tartották egyenrangúnak, mint például Munkácsi vagy Rippl Rónait. S bár a személye feledésbe merült, alkotásait számos nagy galériák, többek között a Nemzeti Galéria is őrzi, faliképei pedig az Országház, az Országos Levéltár és a pécsi egyetem falait díszítik.

Erre a nagyszerű alkotóra emlékeztek egykori lakóhelyén, a Kelenhegyi úti Műteremházban, ahol születésének 150. évfordulója alkalmából egy új emléktáblát avattak. A megemlékezés koszorúját a család részérő dédunokája, Dudits Zsuzsanna helyezte el, aki úgy fogalmazott, végre megmozdult egy szűkebb festői csoport, hogy Dudits Andor neve ne veszhessen a feledés homályába és így egyszer talán is megkaphatja méltó helyét a képzőművészet történetében. Az emléktábla létrejöttében Újbuda Önkormányzata is nagy szerepet vállalt.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.