Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. szombat, Konrád

Emléktábla őrzi Nagy Imre özvegyének emlékét az Etele úton

Újbuda   |   2016, november 4 - 11:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nagy Imre miniszterelnök özvegye, Égető Mária tiszteletére avattak emléktáblát Etele úti utolsó otthonánál november 3-án. A kőre Áprily Lajos egy idézete került, amely összefoglalása az özvegy sorsának.

Emléktábla került az Etele út 21-es számú ház falára november 3-án a Nagy Imre Társaság kezdeményezésére, Újbuda Önkormányzatának támogatásával. A tábla hirdeti az utókornak, hogy abban a panelházban töltötte életének utolsó két évtizedét az 1956-os forradalom vezéralakjának özvegye, Nagy Imréné Égető Mária.
A rendezvényen beszédet mondott Csernus László önkormányzati képviselő, Nagy Imre unokája Jánosi Katalin, valamint a Nagy Imre Társaság elnöke Balahó Zoltán. A felszólalók felelevenítették a házaspár viszontagságos életét, a sorozatos száműzetések és üldöztetések időszakát, a rövid politikai karriert és a megtorlás időszakát. Csernus László kiemelte, rendszerint keveset tudni a történelem nagy alakjainak házastársairól, akik segítsége nélkül nem válhattak volna naggyá a neves személyiségek. Így volt ez Nagy Imre esetében is, aki mellett mindvégig kitartott felesége. Unokája, Jánosi Katalin szerint az emléktábla nemcsak nagymamája utolsó lakhelyére emlékezteti az embereket, hanem a hűség egyfajta mementója is.

Az emléktáblára egy Áprily Lajos idézet került, amely Égető Mária 1978-as gyászjelentésén is olvasható volt, és amely összefoglalása az özvegy sorsának.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.