Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 13. szerda, Luca, Otília

Épülhet a magas ház és a Gazdagréti tanuszoda

Újbuda   |   2016, december 8 - 12:16
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén módosította Budapest településszerkezeti tervét és rendezési szabályzatát. Az eredeti szabályozás szerint a Lágymányosi-öböl melletti területen 65 méter volt a megengedett maximális magasság, a módosítással lehetőség nyílik egy ennél magasabb 120 méteres épület építésére is.

Újbudán épülhet Magyarország első “felhőkarcolója”, a BudaPart beruházás részeként. Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere a fővárosi közgyűlés december 7-ei rendkívüli ülésén a beépítetlen rozsdaterületre szánt BudaPart toronyházat vitató napirendi ponttal kapcsolatban elmondta, az újbudai önkormányzat eddig is csak olyan terveket támogatott, amelyek a városképet javítják rendkívül korszerű ingatlanok építésével, amelyek több mint 1 kilométeres távolságra esnek a világörökségi területektől, és még csak véletlenül sem rontják a főváros látképét. A projekttel a beépítettség mértéke nem nő jelentősen, hiszen nem egy intenzíven, zsúfoltan benépesített lakóparkot álmodtak meg a beruházók, éppen ellenkezőleg: egy 120 méteres toronyház lakói kisebb lakott felületen férnek el, mintha több alacsonyabb házat építenének. - A korábban alulhasznosított felületbe lehelhetnek most életet, ami egész Budapest javát szolgálhatja – tette hozzá Hoffmann Tamás.

A polgármester a beruházó által vállalt többletberuházásokat is hangsúlyozta. Az építtető Property Market Zrt. ugyanis garanciát adott, hogy az építkezés esetén több mint 3,6 milliárd forint értékben végez az ott lakók és a tömegközlekedők kényelmét szolgáló részberuházásokat. Ez utóbbira 1 milliárd forint jut. Ennek értelmében akár a BudaPart közelében futó Fonódó II. projektet is újra lehetne terveztetni a kiviteli tervek szintjéig. Ezen túl több, akár hat jelzőlámpás közlekedési csomópontot és kerékpár utat is építtetne. Hoffmann Tamás a Duna-parttal esetlegesen párhuzamosan közlekedő villamoshálózattal kapcsolatban azt is kiemelte, valószínűsíthető, hogy a Budafoki úton akár kötött pályás közlekedés is létrejön (míg jelenleg csak egy buszjárat közlekedik déli irányba). A beruházás egyértelműen nem a felszíni parkolás, hanem a tömegközlekedés malmára hajtaná a vizet. A lakóparkban lakók kényelmét több óvoda, bölcsőde és egyéb szolgáltatói tevékenységek kapnának helyet.

A fővárosi közgyűlés szavazott a Gazdagréti Tanuszoda telkéről is. Ahhoz, hogy elinduljon a fejlesztés, a fővárosnak át kellett adnia a telket a Nemzeti Vagyonkezelőnek. Az uszoda a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében épül, ám ezen beruházásokat csak olyan helyre lehet felhúzni, amely a vagyonkezelő tulajdonában van.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Először volt karácsonyi vásár Albertfalván  

Adventi vásárt tartottak december második hétvégéjén az Albertfalvi Közösségi Házban (AKH) Farkas Krisztina önkormányzati képviselő segítségével. Az első alkalommal megrendezett programon neves művészek is felléptek, az árusok pedig minőségi termékeket kínáltak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.