Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 18. hétfő, Arnold, Levente

Érdemes mielőbb rácsatlakozni a még épülő csatornahálózatra

Újbuda   |   2015, május 27 - 11:43Nyomtatóbarát változatSend by email

Hamarosan befejeződik a szennyvízhálózat bővítése a kerület eddig csatornahálózattal ellátatlan területein. Üzembe helyezése után egy év türelmi idő lesz a rácsatlakozásra. A rákötés lépéseit és a kapcsolódó előírásokat alábbi cikkünk tartalmazza.

A kivitelező tájékoztatása szerint először az utcai gerinccsatorna épül meg, majd a telekhatáron belül – gravitációs csatlakozás esetén – egy méterig az úgynevezett házi bekötőcsatorna. Ezen a vezetéken keresztül jut az adott ház/lakás összegyűjtött szennyvize az utcai szennyvízcsatornába. A házi szennyvízhálózat megtervezése és a házi bekötő csatornáig tartó kiépítése az ingatlantulajdonosok feladat és költsége – derül ki a projektről szóló közleményből. Az összeget befolyásolja a helyi adottság, így például a távolság és a mélység, a terepviszonyok valamint a meglévő burkolat. A házi hálózat tervezésének egyik feltétele az utcai közcsatorna és az ingatlanhoz tartozó házi bekötővezeték, de szükség van az elkészült vezetékek műszaki vizsgálatára és a geodéziai bemérésre is.

A terveket kizárólag tervezői jogosultsággal rendelkező – a tervezői névjegyzékben szereplő, vízimérnök tervezési, épületgépész-tervezői vagy településrendezési víziközmű tervezési – szakember készítheti. A tervek ellenőrzése és jóváhagyása a csatornahálózat későbbi üzemeltetője, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) végzi.

Az építésre vonatkozó engedély (szolgáltatói hozzájárulás) kiadásának előfeltétele az ingatlan előtti gerinccsatorna üzembe helyezése, de a telken belüli munkák végeztével is az FCSM hozzájárulása szükséges a házi csatorna használatbavételéhez.

A projekt szakemberei felhívják a figyelmet, hogy a belső hálózat megtervezésével és kiépítésével csak megfelelő végzettséggel, jogosultsággal és tapasztalattal, kamarai tagsággal rendelkező, garanciát vállaló szakembert érdemes megbízni.

A jelenleg épülő szennyvízcsatorna üzem behelyezését követően, egy év türelmi idő van a rácsatlakozásra, később talajterhelési díjat kell fizetni az elszivárgó szennyvíz után. Ennek összege akár a csatornahasználati díj tízszerese is lehet köbméterenként.

További információ: www.bpcsatornazas.hu, info@bpcsatornazas.hu

ingyenes zöld szám: 06-80-205-412

Újbuda