Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. hétfő, Konstantin

Festészet Napja a kerületben

Újbuda   |   2014, október 17 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Magyar Festészet Napja a XI. kerületből indult: civil kezdeményezésként jött létre 2002-ben, Bráda Tibor, Zsolnai Gábor, Bayer Ilona, Szentgyörgyi József, Fabók Gyula szervezésében. Mára az egész országot átszövő, a határt is átlépő, egy hétig tartó művészeti fesztivállá nőtte ki magát. Az idei rendezvénysorozat a hazai kortárs festészet méltó és átfogó seregszemléje.

Festészet Napja a kerületbenA Magyar Festészet Napját a festők védőszentje, Szent Lukács napja (október 18.) körül rendezik meg. Már a második esztendőben sem fértek bele egy napba az ez alkalomból rendezett programok, 2006-ban pedig már több mint egy héten át tartottak. Idén 300 művész kétezernél is több képe lesz látható országszerte, sőt, szlovéniai, székelyföldi és szlovákiai kiállítóhelyek is csatlakoztak az eseménysorozathoz. A látogatók, érdeklődők száma évről évre nő, így a program is minden évben bővül: 2014-ben nemcsak tárlatok és kiállítások, de koncertek, irodalmi műsorok és mozgásszínházi előadások is ünneplik a kortárs festészetet. A kerületben látható kiállítások közül szemezgettünk.

„Női vonal III”
35 női festőművész mutatja meg magát egy-egy legjellemzőbb alkotásával a Bartók’29 Kiállítótérben. Az önkormányzat támogatásával létrehozott tárlaton a női érzékenység, női látásmód kerül előtérbe.
Helyszín: Bartók Béla út 29.
Megtekinthető október 29-éig.

Takáts Márton kiállítása
Az Újbuda Galériában Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg Takáts Márton, egykori Újbuda Mecénás ösztöndíjas festőművész tárlatát.
Helyszín: Polgármesteri Hivatal, Zsombolyai u. 5.
Megtekinthető november 24-éig.

Festői Világok
A Csontváry Művészeti Udvarházban a kortárs festészet jeles képviselőinek alkotásaiból rendeztek kamarakiállítást az új kulturális intézmény névadójának, Csontváry Kosztka Tivadarnak tiszteletére.
Helyszín: Bartók Béla út 32.
Megtekinthető november 3-áig.

„Egy másik generáció”
A Kor­társ Galé­riák Hét­vé­gé­jére – a Magyar Fes­té­szet Napja 2014. prog­ram részeként – Egy másik gene­rá­ció cím­mel nyí­lt kiál­lí­tás a Karinthy Szalonban.
Helyszín: Karinthy Frigyes út 22.
Megtekinthető november 14-éig.

Sensaria
Október 9-étől látható az ART IX-XI Galériában a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat, a legnagyobb hagyományokkal rendelkező és legjelentősebb hazai kortárs művészeti seregszemle díjazottjainak kiállítása.
Helyszín: Bartók Béla út 1.
Megtekinthető október 29-éig.

„Fény és árnyék“
A Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének kiállítása.
Helyszín: TIT Galéria, Zsombolyai u. 6.
Megtekinthető november 2-áig.

„80 éves lenne…”
Az Őrmezei Közösségi Házban Kóka Ferenc festőművész, grafikus emléke előtt tisztelegnek, a tárlat keresztmetszetet nyújt a folyamatosan új utakat kereső művész páratlan alkotásaiból.
Helyszín: Cirmos u. 8.
Megtekinthető november 11-éig.

További információk, nyitvatartási idő és országos programok a festeszetnapja.hu oldalon találhatók.

K.V.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.