Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 17. kedd, Hedvig

Folytatódik az európai városprojekt

Újbuda   |   2017, június 29 - 10:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbuda Környezetének Védelméért, illetve az Újbuda Kiváló Közszolgálatáért elismerő címek átadásával kezdődött a képviselő-testület júniusi ülése. Előbbiben Szabó Mónika Katalin, az Albertfalvai Óvoda vezetőhelyettese és Balázs Ottóné Krasznai Orsolya, a Szentimrevárosi Egyesület Zöld Köre alapítója részesült, utóbbit pedig Mozsár Beatrix, valamint Landszmann Zita köztisztviselő vehette át.

Újbuda Önkormányzata támogatásban részesült az URBACT III Programme-hoz benyújtott pályázaton. A 2016 októberében indult projektben a XI. kerület vezetőpartneri szerepet tölt be, nyolc másik európai uniós város pedig partnerként vesz részt benne. A megvalósítás első szakasza 2017. április 10-én sikeresen lezárult, így a projekt beléphet a 2. etapba, amely 2019. június 2-áig tart. Ebben a szakaszban Újbuda 23,4 millió forintot számolhat el támogatásként, 10 milliót pedig önrészként vállal. A projekt eredményeként olyan európai városok hálózata jön létre, amelyek megosztják egymással közös célokon és tapasztalatokon alapuló tudásukat, segítik az önkormányzatok és egyéb szereplők kommunikációját, céljaik megvalósítását. A képviselő-testület úgy határozott, jóváhagyja Újbuda Önkormányzata részvételét a program 2. szakaszában, illetve biztosítja a megvalósításhoz szükséges 10 millió forint önrészt.

A grémium úgy döntött, hogy Hoffmann Tamás polgármester I. félévi céljutalmát háromhavi illetményének megfelelő összegben állapítja meg. A városvezető az ülésen bejelentette, az összeget a Keveháza utcai Óvoda udvarának felújítására ajánlja fel.
A testület azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a Villányi út–játszótér–Feneketlen-tó–teniszpályák által határolt területet Placid atya parknak nevezze el. További közterületi elnevezésekre is javaslatot tettek, így várhatóan lesz Koszorúslány utca, Zelk Zoltán út, Szedersor utca, Sasad Liget park, valamint Körtevirág utca is Újbudán.
Magyarország kormánya egyetért azzal, hogy az Egészséges Budapest Program Dél-budai Centruma, azaz az úgynevezett szuperkórház a XI. kerület Dobogó nevű városrészében épüljön fel. Az intézmény létrehozásának feltétele, hogy a beruházáshoz szükséges ingatlanok egységes tulajdoni helyzete biztosított legyen. Ezért a képviselő-testület úgy határozott, hogy egy 358, egy 725, illetve egy 849 négyzetméteres, önkormányzati tulajdonú ingatlant ingyenesen az állam tulajdonába ad.


V. L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.