Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 23. kedd, Zelma, Rajmund

Fonó: családi piknik a forradalom emléknapján

Újbuda   |   2016, március 18 - 10:35
Nyomtatóbarát változatSend by email

Második alkalommal tartott Újbuda Önkormányzata a Fonó Budai Zeneházzal közös megemlékezést az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére március 15-én. Sok család választotta a hagyományokhoz hű, ugyanakkor felettébb színes és változatos programokkal tarkított eseményt az ünneplésre.

A március 15-i szabadtéri rendezvények mindig ki vannak téve az időjárás szeszélyességének, sok fejtörést okozva a szervezőknek és a résztvevőknek egyaránt. Ezért döntött úgy Újbuda Önkormányzata két éve, hogy fedett helyen szervezi meg a központi ünnepet. Az esemény annyira jól sikerült, hogy nem volt kérdés, idén is a Fonó a legjobb választás. – Szerencsés együttállás, hogy a Fonóban van helyünk és lehetőségünk fogadni a családokat – fogalmazott a Hegedűs Anna, a zeneház sajtósa. Délután gyermektáncházzal és kézműves foglalkozásokkal, este egy inkább felnőtteknek szóló, de a gyerekek számára is élvezetes ünnepi előadással, kvízjátékkal, majd kifejezetten a felnőtteknek rendezett táncházzal várták a látogatókat. Így alkalma volt minden korosztálynak együtt is ünnepelni.

Az Újbudai Babszem Táncegyüttes táncházára a legapróbb gyerekeket is elhozták a szülők, sokukat az ünnepi hagyományokat idéző ruhácskákban. Gubik József művészeti vezető vezényletével verbunkos táncokat és huszár nótákat tanultak. Volt páros tánc, csárdás is, majd egy kis kézműves foglalkozás keretében tartottak kis pihenőt a résztvevők. A kisfiúk huszárcsákót és papírkardot, a kislányok pártát készítettek. Ezt követően a gyerekek, szülők, és nagyszülők együtt vonultak a táncparkettre, és egy közös, fergeteges hangulatú össztánccal zárták az ünnep köszöntését.

A felnőtteknek szóló program idén a Fonó Kamara Táncegyüttes és a Buda Folk Band közös produkciója volt, amelyet Berecz István, a Fonó népzenei művészeti vezetője hozott létre táncos és színész kollégáival. Az irodalmi versrészletekkel, néptáncbetétekkel tarkított ünnepi előadást Sass Szilárd önkormányzati képviselő nyitotta meg. A színpadi produkció után egészen éjfélig a Buda Folk Band muzsikált a forradalmi táncházban. A szervezők elmondása szerint idén dupla annyi érdeklődő vett rész az eseményen, mint az elmúlt évben.

H. L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átadták a Pro Cultura Újbuda díjakat

Idén Bényi Eszter textilművész és Stimecz András karvezető kapta meg a kerület legrangosabb kulturális elismerését, a Pro Cultura Újbuda díjat. Mindketten a Magyar Kultúra Napján, január 22-én vehették át kitüntetésüket.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.