Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 21. szerda, Benedek

Fotókiállítás a Szent Mihály Plébánia történetéről Albertfalván

Újbuda   |   2016, október 10 - 11:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az albertfalvi Szent Mihály Plébánia 75 évét bemutató fotókiállítás nyílt az Albertfalvi Helytörténeti Gyűjteményében október 8-án.

Tolongtak az érdeklődők az albertfalvi Szent Mihály Plébánia 75 évét bemutató fényképkiállításon az Albertfalvi Helytörténeti Múzeumban. Farkas Krisztina önkormányzati képviselő szerint ez az alkalom méltán bizonyítja a városrész közösségének összetartását, mivel az itt lakók nemcsak ünnepelni, hanem emlékezni is szívesen összegyűlnek.
A tárlatot a helytörténeti gyűjtemény vezetője, az albertfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola egykori igazgatója Beleznay Andort nyitotta meg. A tárlat ünnepélyes megnyitóján Máté Róbert lokálpatrióta ismertette a templom történetét, a plébánia elmúlt 75 évét. Beszélt arról is, hogy milyen fontos szerepet játszott az intézmény a helyi közösségi értékek megteremtésében.

A templom építése és a plébániai élet megszervezése Doroszlai Béla nevéhez fűződik, ő 1955-ig volt Albertfalva plébánosa. A Szent Mihály főangyal tiszteletére épített templomot Kismarthy Lechner Jenő és fia, ifj. Lechner Jenő tervezte, építése Felsőszöllősi Szöllőssy Imre vezetésével történt. A templomot Shvoy Lajos székesfehérvári püspök szentelt fel 1941 október 5-én. Albertfalva egyetlen katolikus temploma 1949-ben kapott plébániai rangot.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Húsvéti sokadalom a Fonóban  

Húsvéti sokadalmat rendez a Fonó Budai Zeneházban az Újbudai Polgárok Egyesülete és a "Porway's Art művészeti Egyesület".

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.