Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 13. szerda, Luca, Otília

Gumicukortól a biosörig, avagy élelmiszer-tudomány a Gellért-hegyen

Újbuda   |   2017, május 23 - 13:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ahogy egyre többen szeretnének egészségesen étkezni, úgy kezdenek felértékelődni az élelmiszer-tudományok. A Budai Arborétumban működő Szent István Egyetemen a tudományos munka mellett gumicukortesztekkel és biosör-előállítással is foglalkoznak, de gondolnak az allergiásokra is.

Ma a tudatos táplálkozás sokaknak egyet jelent színes pirulák szedésével, holott a vitaminok és ásványi anyagok pótlásának legjobb módja még télen is a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása.

Esszenciális elemek és kutatásuk

– A sokat emlegetett polifenol- és antioxidáns-tartalmuk jótékony élettani hatása hosszú idő óta bizonyított, de a feldolgozással jelentősen csökken – mondta Simonné prof. dr. Sarkadi Livia, a Szent István Egyetem Élelmiszer-kémiai és Táplálkozástudományi Tanszékének vezetője. Egy-egy általuk kifejlesztett új eljárás segíthet abban, hogy ezeket az esszenciális anyagokat – melyek másként nem kerülhetnek a szervezetbe – minél nagyobb mennyiségben, organikusan vehessük magunkhoz. Az élelmiszer-kémiai kutatócsoport egyik munkája mutatott rá például arra is, hogy arányaiban a pulykamell tartalmazza a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavat, így a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is kulcsszerepe lehet. A prevención túl az egyes ételallergiák vagy -intoleranciák kezelésében is szerepet játszhatnak a kutatók, hiszen feladatuk egyes élelmiszerek összetevőinek, például a húskészítmények állati és növényi eredetű fehérjetartalmának pontos kimutatása, hogy az arra érzékenyek biztonsággal válogathassanak az árurengetegben.

Érzékszervi bírálócsoport

– Az élelmiszer-tudományok egyik hazai műhelye a Gellért-hegyen található, ahol az alapképzéstől a doktori fokozat megszerzéséig mindenre lehetőségük nyílik a hallgatóknak, területenként specifikálva – folytatta a professzor asszony. A karon folyó tudományos-kutatói munka sokoldalúságára rátérve megemlíti: minden tanszék a saját profiljában kutat. Az Érzékszervi Minősítési Tanszék Kutatócsoportja például termékprofil-meghatározással, konkurens prototípusok összehasonlításával foglalkozik, emellett termékspecifikus érzékszervi bírálócsoportokat is kiépít. E csoportoknak gyakorlatilag bárki tagja lehet, csak rendelkeznie kell azzal a „szuper” képességgel, illetve inkább érzékenységgel, amellyel biztosan meg tud különböztetni egymástól a szagokat, ízeket, színeket, vagy éppen állagokat.

Ami az élelmiszergyártást illeti, egészségvédő alakor vagy egyszemű búzasörök kifejlesztésével és gyártásával, valamint eredetvédett pálinkák előállításának és nyomon követési rendszerének kutatás-fejlesztésével is foglalkoztak a Sör- és Szeszipari Tanszéken. És talán meglepő, de még a szépségipar sem áll távol az élelmiszer-tudományoktól: épp a Sarkadi Livia által vezetett Élelmiszer-kémiai Kutatócsoport vizsgált és fejlesztett gyógynövény alapú natúrkozmetikumokat a Herbária Zrt.-vel együttműködve.

Egy másik fontos kutatási terület az élelmiszer-biztonság, mivel számos olyan, például atomabszorpciós módszerekkel kimutatható nehézfém található egyes termékekben, amely bizonyos mennyiség fölött toxikus lehet. Szerencsére az európai élelmiszer-biztonsági gyorsvészjelző rendszer, az RASFF jól működik, így idejében sikerül kivonni a kereskedelmi forgalomból a veszélyforrást jelentő élelmiszereket. Ilyen esetekről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársaitól a médiában is hallhatunk.

Az edukáció fellegvára

Manapság mindenki az innovációt, az újítást, az azonnali hasznot várja a tudománytól és a gazdasági élettől egyaránt. A szakember szerint a kutatás természetesen nem lehet öncélú, eredményességének egyik meghatározója a gyakorlati hasznosulás. Az innovatív kutatás azonban nem lehet hatékony alapkutatási eredmények nélkül, ennek egyik hazai bázisa a Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Kara. A kar külföldi egyetemekkel és kutatóintézetekkel is jó kapcsolatot ápol. Ottlétünkkor épp egy amerikai konferenciára készültek, de tervben van egy Vietnamba kihelyezett képzés beindítása is, ami mind az oktatók, mind pedig a hallgatók előtt új távlatokat nyithat meg. (A Sör- és Szeszipari Tanszék új vezetője is vietnami származású.) Ősszel pedig a XI. kerületben rendezik meg az Európai Kémiai és Molekuláris Tudományok Szervezet (EuCheMS) Élelmiszerkémiai Diviziójának idei ülését és konferenciáját (EuroFoodChem XIX). Simonné prof. dr. Sarkadi Livia első kelet-európai kémikusként és első nőként két cikluson keresztül hat évig volt e divízió elnöke.

T. N. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Először volt karácsonyi vásár Albertfalván  

Adventi vásárt tartottak december második hétvégéjén az Albertfalvi Közösségi Házban (AKH) Farkas Krisztina önkormányzati képviselő segítségével. Az első alkalommal megrendezett programon neves művészek is felléptek, az árusok pedig minőségi termékeket kínáltak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.