Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. szombat, Konrád

Gyógyszerreklámok: lecserélik a szlogent

Újbuda   |   2017, május 12 - 13:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

Csaknem húsz év után lecserélik „A kockázatokról és mellékhatásokról…” kezdetű szlogent a gyógyszerreklámokban, a humántárcánál már készül az erről szóló miniszteri rendelet – értesült erről a Magyar Idők.

A gyógyszercégeket tömörítő szervezetek már régóta mondják, hogy egy kevésbé riogató üzenetre van szükség, mert meggyőződésük szerint a jelenlegi figyelmeztetés nem segíti a betegeket az orvosságok előírásszerű alkalmazásában, viszont nagyon negatív előítéleteket köt a gyógyszerekhez. Meg is egyeztek az új szlogenben, amely a következőképpen hangzik majd: A gyógyszer biztonságos és hatékony alkalmazásáról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét.

Mint azt Ilku Lívia, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója lapunknak elmondta: Magyarországon kívül csak Németországban és Lengyelországban hangzik el a gyógyszerreklámok végén olyan figyelmeztetés, amelyben az orvosság szedésének kockázataira és a lehetséges mellékhatásokra figyelmeztetik a pácienseket. A legtöbb uniós országban inkább azt hangsúlyozzák, hogy alkalmazás előtt kérdezzék meg orvosukat, gyógyszerészüket, illetve figyelmesen olvassák el a betegtájékoztatót. Ennek az az oka, hogy nincs uniós előírás arra vonatkozóan, milyen figyelmeztető mondatot kell tartalmaznia a gyógyszerreklámoknak, erről minden ország a saját hatáskörében dönt. A magyar gyógyszerészeti szakhatóság pedig még a rendszerváltás környékén a német jogszabályból vette át a rigorózus figyelmeztetést.

A gyógyszergyárakat tömörítő szövetségek szerint régen megérett a helyzet arra, hogy lecseréljék az évtizedek óta jól ismert, a médiában számtalanszor sugárzott figyelmeztető szöveget. llku Lívia magyarázata szerint sokkal fontosabb lenne, hogy a betegek a gyógyszerek biztonságos alkalmazására figyeljenek, arra, hogy miként, mikor, mennyi ideig, milyen más készítménnyel alkalmazhatják együtt az adott orvosságot, ehelyett azonban jelenleg a legtöbben a lehetséges mellékhatásokat böngészik.

A változtatást az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, valamint a Magyar Gyógyszerész Kamara is támogatja, a bevezetés egy végső, később közölt határidő megjelölésével várhatóan fokozatos lesz.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda a fiatalok jövőjét is segíti  

“Tégy rendet a jelenben! Vedd kezedbe a jövőt!”- ezzel a jelmondattal folytatódott a 2017 elején indult Újgeneráció Program a kerületben. Április 20-án három helyszínen, izgalmas programokkal várták az érdeklődőket, a rendezvényt Hoffmann Tamás polgármester nyitotta meg az UP Centerben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.