Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. hétfő, Béla

Harmónia az Újbuda Galériában

Újbuda   |   2017, március 17 - 11:54Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda önkormányzata tavaly adományozta Olescher Tamás képzőművésznek azt az egyszeri alkotói ösztöndíjat, amelynek köszönhetően a különleges kiállítás képei megszülethettek.

A megnyitón Feledy Balázs művészettörténész így összegezte Olescher Harmóniák című kiállításának mondanivalóját: “Ebben a képi világban valóban fontos a harmónia, azaz az összhang. Összhang földi és égi között, összhang a szimbólumok és formák között, összhang színek és természet között, s legfőképpen: harmónia, azaz összhang hit és művészet között, mindez a korszellem jegyében.”

A performerként, grafikusként és díszlettervezőként is ismert Olescher Tamás 1954-ben született, a hetvenes években a hazai alternatív művészeti élet egyik szervezője volt. A nyolcvanas években Németországban alkotott, majd hazatérve számos kiállításon szerepeltek képei, munkásságát több díjjal is elismerték.

Olescher Tamás a harmóniát hozta el most az Újbuda Galériába. Azt az értéket, amely a körülöttünk lévő világnak, a természetnek egyik legszebb jellemzője, és mi magunk is próbáljuk megteremteni magunkban. Az újbudai festőművész még mélyebbre nyúl a harmónia ábrázolásában. Rá jellemzően Isten teljességét és tökéletességét fogalmazza meg képeinek formavilágában: a négyzet alakú képek közepében, a háromszögben látható kör minden egyes alkotásának alapmotívuma, amelynek keretében feltűnnek a természet csodái, de olyan harmóniát hordozó, emberek által létrehozott, épített környezetek is megjelennek, mint a Feneketlen-tó és a Szent Imre Plébániatemplom, vagy a Sziklatemplom a Gellért-hegy oldalában.

Olescher Tamás kiállítása 2017. április 14-ig látható az Újbuda Galériában.

(D.B.S)