Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 27. vasárnap, Hella

Helyi Értékek Napja Újbudán

Újbuda   |   2017, szeptember 28 - 10:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbudáról indult el a Helyi Értékek Fesztiválja Budapest kerületeiben elnevezésű programsorozat, ahol a hazai települési és a külhoni magyar értéktárak mutatkoznak majd be a városrészekben. A tájegységek hagyományait bemutató rendezvénynek ezúttal is Gazdagrét adott otthont a kerületben.

Mezőgecse, Szatmárcseke, Beregdaróc, Tarpa, Tákos, Vaja és még számtalan magyar ajkú település érkezett a Dzsungel játszótér melletti parkba szeptember 23-án, hogy együtt ünnepeljék a gazdagrétiekkel őseik hagyatékát. Az egész napos esemény a folklórra épült, minden tájegység saját hagyományait vonultatta fel, legyen szó zenéről, táncról, kézműves termékekről, vagy éppen gasztronómiáról. Aki kíváncsi volt a vidék ízeire, kóstolót is kaphatott a sátraknál, Simicskó István országgyűlési képviselő és Király Nóra önkormányzati képviselő pedig egy-egy tányér gulyáslevessel látta vendégül a járókelőket. - A Helyi Értékek Napja komoly mögöttes tartalommal bír, ennél a rendezvénynél az összekötő kapocs a szeretet. A hangsúly a másikkal való tevékeny törődésre, a szüleink és őseink által ránk hagyott értékek felkutatására és felmutatására tevődik. A mi felelősségünk ezeknek az értékeknek az őrzése és továbbítása a jövő generációja felé - jellemezte az eseményt Simicskó István honvédelmi miniszter. Újbuda országgyűlési képviselője személyes élményét is megosztotta a közönséggel, mivel az ő gyerekkora is szorosan kötődik Gazdagréthez. - Amikor vidékről Budapestre költöztünk, az első otthonunk egy Nevegy utcai kis ingatlan volt. Akkoriban Gazdagrét víkendházas övezet volt, és a lakótelep építésével nekünk is el kellett hagynunk az otthonunkat. Akkor ez nagyon rosszul esett nekem, de most, évtizedekkel később, látva, hogy milyen összetartó lakóközösség alakult itt ki, már örömmel jövök vissza ide, és jó érzéssel tölt el, hogy részese lehetek annak, hogy folyamatosan fejlődik és megújul a városrész – mondta. A honvédelmi miniszter gyökerei Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéig nyúlnak vissza, élete első hat évét Tiszalökön töltötte. Mint mondja, külön öröm számára, hogy szülőföldjéről is ilyen szép számmal vettek részt a Helyi Értékek Napján. Málékásás töltött káposztával, tepertős tésztából készült diós-lekváros kaláccsal, szatmári hurkával és kolbásszal várta az ínyenceket Tunyogmatolcs. A szabolcsi település egy hétig készült arra, hogy a tájegységükre jellemző finomságokkal megismertessék a közönséget. Kovácsné Demeter Tünde alpolgármester elmondta, közel negyvenen érkeztek a rendezvényre, köztük a helyi színjátszó kör, néptánc csoportok, és a helyismereti kör tagjai, akik a településük történelmét és hagyományait mutatták be az érdeklődőknek.

Míg a sátraknál ismerkedtek a tájegységek hagyományaival, addig a színpadon sem állt meg az élet. Itt mutatkoztak be a települések vezetői és a hagyományőrző körök. Király Nóra alpolgármester Gazdagrét nevezetességeiről beszélt. Újbuda egyik legfiatalabb városrésze három évtized leforgása alatt komoly hagyományokat teremtett, a szeptemberi Halászléfőző verseny nélkül ma már elképzelhetetlen lenne Gazdagrét. - Nem véletlen, hogy ez Magyarország egyik legirigyeltebb lakótelepe, amelyet az intézményi ellátottság, a változatos domborzati viszonyok, a különböző magasságú és típusú épületek, a hatalmas zöld területek és a budai hegyek felől áramló friss levegő mellett az összetartó közösség tesz annyira vonzóvá – mondta. A kerület emlékeiről az Újbudai Települési Értékár Bizottságának elnöke, Csernus László mesélt a hallgatóságnak. - Egy olyan nemzet, mint a magyar, a múltja és hagyományai nélkül nem tudna létezni. A hagyományaink azok, amiket, ha őrzünk és továbbörökítünk, akkor lesz jövőnk – hangsúlyozta amellett, hogy szerinte a mikrokörnyezet is lehetőséget teremt az értékek felkutatására. Újbudán nagyjából 25 helyi értéket gyűjtöttek össze, de a lista folyamatosan bővül. Délután néptáncegyüttesek, helyi népzenei formációk váltották egymást a színpadon, a Helyi Értékek Napját a Holdviola zenekar produkciója zárta.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.