Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 17. kedd, Hedvig

Helytörténeti versenyt rendezett a kerület

Újbuda   |   2014, május 8 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Második alkalommal rendezte meg az Etele Helytörténeti és Helyismereti Versenyt Újbuda Önkormányzata, a kerület iskolásainak. Az Újbudai Pedagógiai Intézet szakmai támogatásával létrejött csapatverseny kérdései a kerület valamennyi városrészéhez kapcsolódtak; az egyik legnehezebb feladat a térképrajzolás volt.

A háromfordulós versenyre hét kerületi iskolából jelentkeztek a diákok, és háromfős csapatokat alkotva vágtak neki a feladatoknak. A gyerekek lexikális tudást igénylő és játékos feladatokon keresztül bizonyíthatták felkészültségüket.

Első körben helytörténeti újságot készítettek, majd bemutatták az Újbudai Kulturális Intézetet is. Feladat volt az is, hogy több Újbudához kötődő személy, díszpolgár vagy emléktábla tulajdonos nevét kellett felismerniük és elhelyezniük a kerület történetében, illetve plakátot is készítettek.

A közel 40 csapatból 11 lett döntős, a csúcsdöntőbe 5 csapat jutott. A zsűri tagja volt többek között Párdányi Miklós a Szent Imre Gimnázium egykori igazgatója, illetve Csillag Péter a Molnár-C. Pál Műterem Múzeum igazgatója.

Farkas Krisztina önkormányzati képviselő, a vetélkedő ötletgazdája szerint fontos, hogy minden fiatal megismerkedjen lakóhelyének kötődéseivel, történetével. A képviselő korábban az albertfalvi tisztviselőtelepről írt helytörténeti kiadványt, akkor döntötte el, hogy helytörténeti versenyt szervez a kerületben.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megkoszorúzták Csontváry emléktábláját  

Koszorúzással vette kezdetét a Magyar Festészet Napja programsorozat a Gárdonyi téren október 13-án. Csontváry Kosztka Tivadar festőművészre emlékezett egykori lakóházán lévő emléktábla előtt Újbuda vezetése és a Magyar Festészet Napja Alapítvány képviselői.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.