Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 13. szerda, Luca, Otília

Humor a B32-ben

Újbuda   |   2017, január 19 - 12:16
Nyomtatóbarát változatSend by email

Humorosak és nevetésre ingerlők Véssey Gábor Munkácsy-díjas képzőművész alkotásai, amelyekből január 18-án nyílt kiállítás a B32 Galéria és Kultúrtérben. A tárlat február 3-ig tekinthető meg.

A humor Véssey Gábor szellemi világának segítője. Ariadné fonala, amely e földi labirintusból a fényre vezet - vallja a művész. „Jelenetek egy szőke nő életéből” címmel január 18-án nyílt kiállítását a humor mellett az erotika is áthatja. Véssey szerit humor, irónia kell a mindennapok, a kortárs művészetről való gondolkodás megéléshez.

Véssey Gábor képei lélekképek – írta 1998-ban a művészről egyik alkotótársa, Lajta Gábor, aki szerint a festő látványvilága iróniával színeződik. - Olykor elég egy ironikus képcím, vidor arc, megmosolyogtató gesztus ahhoz, hogy a szent profán legyen, és a profán ne legyen túl szent. Pedig az irónia nehezebben mutatkozik meg a vizuális műfajokban, mint az irodalomban. Véssey azonban hosszú évek következetes munkájával eljutott odáig, hogy úgy rajzol és fest, ahogy a költő verset ír. Keze alól metaforák sora kerül ki: a láb delfin lesz, az ember bárány, a disznó ember, a kar cső, a szív gép, a nemi szerv szív, a test üres árnyék, a beszéd tőr, és így tovább, egészen a kiismerhetetlen formákig, melyek úgy játszanak velünk, mint a sötét szobában szemlélt megfejthetetlen árnyak – mondta Lajta Gábor.

A tárlatot megnyitó Feledy Balázs művészeti író szintén a festő humorát hangsúlyozta ki, szerinte gyakran „pengeélen táncol” a hozzá közel álló groteszkkel.

A kiállítás látogatható február 3-ig hétköznap 10-18 óra között a rendezvények függvényében, a belépés díjtalan.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Először volt karácsonyi vásár Albertfalván  

Adventi vásárt tartottak december második hétvégéjén az Albertfalvi Közösségi Házban (AKH) Farkas Krisztina önkormányzati képviselő segítségével. Az első alkalommal megrendezett programon neves művészek is felléptek, az árusok pedig minőségi termékeket kínáltak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.