Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 20. kedd, Aladár, Álmos

Irány a Hadtörténeti Múzeum

Újbuda   |   2017, február 3 - 12:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több mint ötszáz kerületi diák látogatott a Hadtörténeti Intézet és Múzeumba Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselőjének jóvoltából az elmúlt hónapokban. A tárlatlátogatásra valamennyi kerületi iskola tanulóit meghívták; a tanév végéig közel ezerötszáz gyermek tekintheti meg a kiállítást.

Hogy nézett ki a nemzetőri karszalag? Milyen ruhát viselt Guyon Richárd tábornok? Milyen fegyvereket vetettek be az elmúlt évszázadok legnagyobb ütközeteiben? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphattak azok a fiatalok, akik ellátogattak a Hadtörténeti Intézet és Múzeumba. A kiállítás anyagát az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint a két világháború ereklyéiből válogatták össze. A tárlat azon túl, hogy többlet tudást ad, segíti a fiatalokat, hogy jobban megértsék az ok-okozati összefüggéseket és így átértelmezzék a múlt legmeghatározóbb eseményeit. - Fontosnak tartom, hogy a gyerekek ne csak tankönyvekből ismerjék meg hazánk történelmét, hanem interaktív módon is. Ahhoz, hogy megértsék, milyen áldozatokat hoztak értünk felmenőink, át kell élniük azt a miliőt, amelyben nagyanyáink és nagyapáink éltek. Így talán mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy a gyerekek még jobban érdeklődjenek a történelem iránt - fogalmazott Simicskó István.

A miniszter kezdeményezésére tavaly több mint ezerötszáz kerületi diák látogatott el a parlamentbe. Az iskolai regisztráció még nem zárult le, a csoportok továbbra is jelentkezhetnek az országgyűlési képviselőnél (simicsko.istvan@fidesz.hu) a látogatásra.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Meteorológia: figyelmeztető előrejelzés szerda éjfélig  

Mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. Folytatódik a borult, csapadékos idő. Nyugaton havazás várható, másutt szerdán havas eső, eső is eshet, és ezzel egyidejűleg átmenetileg gyengül a csapadék intenzitása is.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.