Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 11. hétfő, Árpád

Jótékonysági mézeskalács sütés

Újbuda   |   2017, december 1 - 08:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Katonai árváknak és az újbudai gyermekotthon fiataljainak sütött mézeskalácsot Borbás Marcsi televíziós műsorvezető, valamint Simicskó István országgyűlési képviselő. A nem mindennapi eseményt az Auguszt Cukrászdában tartották.

Különös meglepetéssel rukkolt elő az advent idején Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője. Úgy döntött, életében először mézeskalácsot süt, hogy megédesítse a napjait azoknak a gyerekeknek is, akik kénytelenek az adventi időszakot szüleiktől távol tölteni. - Csak a jóisten képes nagyot alkotni. Mi emberek, csak apró, kicsi dolgokat tudunk tenni embertársainkért. Ha ezeket szeretettel tesszük, akkor felértékelődik a cselekedetünk jelentősége. Ez a közösségi élet alapja, ez ad igazi értelmet a földi életünknek – fogalmazott a politikus, aki Borbás Marcsit televíziós műsorvezetőt hívta segítségül a sütéshez. A gasztroangyal örömmel vállalta a feladatot, hogy az őrmezei Kossuth Lajos Gyermekotthon lakóinak és katonai árváknak (azok a gyerekek, akiknek szülei katonák voltak és meghaltak) süssön. A magyar gasztronómia koronázatlan királynőjének nagymamája szerint az ember a hangulatát is belefőzi az ételbe. - Remélem a gyerekek, akik ezt megkapják, érezni fogják, milyen sok szeretettel és jókedvvel készítettük nekik a süteményeket.

A közös sütés fesztelen hangulatban zajlott, a beszélgetés során szó esett az adventi várakozás öröméről, a kereszténységről és a családi hagyományokról is. Egyebek mellett az is kiderült, hogy mindkettőjüknek a karácsony az év leginkább várt ünnepe, és hogy egyikük asztaláról sem hiányozhat Szenteste a halászlé és a bejgli.

A tökéletes mézeskalács
- az Auguszt cukrászda receptje -
Hozzávalók:
• 75 dkg liszt
• 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
• 4 evőkanál méz
• 4 evőkanál víz
• 1 kis kanál szódabikarbóna
• ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, citromhéj, narancshéj
Elkészítése: A hozzávalókat keverjük össze egy tálban, addig, amíg össze nem áll a tészta. Vizet csak akkor adjunk hozzá, ha a tészta nem egységes. Az összeállt masszát pihentessük egy napig a hűtőben. Másnap vegyük elő és nyújtsuk kb fél centis vastagságúra, majd karácsonyi kiszúró formákkal szaggassunk figurákat belőle. Előmelegített sütőben 170 fokon süssük 7-8 percig.
Ha elkészült díszítsük glazúrral, egy tojásfehérjét 15-20 deka átszitált porcukorral keverjünk össze és habzsákból rajzoljunk rá mintát. Ha szeretnénk, díszíthetjük még cukrokkal, dióval, csokival. Az elkészült mézeskalácsot tegyük fém edénybe, nagyjából három napon belül megpuhul.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.