Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 20. kedd, Aladár, Álmos

Katonatisztek köszöntése

Újbuda   |   2017, augusztus 18 - 09:38
Nyomtatóbarát változatSend by email

A nyár folyamán három katonatisztet köszöntöttek kerek évfordulós születésnapjuk alkalmából Újbudán. A különleges szokást egy éve honosította meg Simicskó István honvédelmi miniszter, a XI. kerület országgyűlési képviselője.

Patkós Imre ezredes idén nyáron töltötte be 90. életévét. 1948-ban a kormány hadseregszervezést írt ki, ő önként jelentkezett katonának. Sok tanulás után elvégezte a tiszti iskolát, majd a műszaki csapatoknál kötött ki. Felesége szintén katona volt, de lányuk érkezése után leszerelt. 35 évig, felesége haláláig éltek szeretetben, három unokájuk született. Mai napig úgy vallja, katonának lenni nagy és megtisztelő feladat. Büszke rá, hogy ő is tagja lehetett Farkas Bertalan stábjának, ma is szívesen látják egymást. A nyugdíjas éveiben is nagyon aktív maradt, besegített a Zrínyi Kiadónál, többedmagával létrehozta a Balassi Bálint Bajtársi Egyesületet, hogy összefogják a leszerelt katonákat és aktív társasági életet biztosítsanak számukra. Imre bácsi 20 éve újra megtalálta a szerelmet Valéria személyében, aki igazi társa a mindennapokban. Idilli életet élt, idős korát csak dédunokája korai távozása árnyékolta be, akiről édesanyja könyvet is írt „Dalma a bátor tündérke” címmel.

A 85. születésnapját ünneplő Kovács József 17 éves korában állt katonának és 40 évig teljesített szolgálatot. Híradósként az volt a feladata, hogy vezetékeket építsen ki az ország különböző pontjain. Feleségével, Évával 1951-ben ismerkedtek meg, találkozásuk szerelem volt első látásra. 1953-ban nősült meg, még abban az évben Karácsonykor a Jézuska megajándékozta őket egyetlen kisfiukkal. 40 évig, neje 1993-ban bekövetkezett haláláig boldog házasságban éltek. József azóta teljesen egyedül vezeti a háztartást, megtanult sütni, főzni, mosni, vasalni és takarítani. Rengeteg időt tölt a budaörsi telkén, amely napi munkát ad számára. Szereti a nyomozós filmeket és a krimit is. Mint mondja, nem foglalkozik a korával, mert belül sokkal fiatalabbnak érzi magát. Szolgálatáért számos kitüntetést kapott az évek során. A honvédelmi miniszter oklevele is külön helyet kap a díjak sorában.

Faragó Lajos kimagasló sportteljesítménye miatt lett alezredes. A labdarúgást Kispesten kezdte, pályafutása során három bajnoki címet szerzett az akkor már Honvéd néven szereplő csapattal, amely a kor legjobb együttesei közé tartozott. Az 50-es években hétszeres válogatott volt, az 1960-as római Olimpián pedig bronzérmet szerzett. 1963-ban vonult vissza, 146 élvonalbeli mérkőzéssel a háta mögött. Ezután edzőként folytatta a pályafutását és többek között az ő feladata volt az is, hogy a Damaszkuszt felkészítse a kínaiak elleni mérkőzésre. Igaz ez utóbbi politikai okok miatt félbeszakadt. 1987-ben ment nyugdíjba. Feleségével 56 éve házasodtak össze, két gyermekük és öt unokájuk született. 85. születésnapját nagy családi körben fogják ünnepelni augusztus végén.

K.A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A BKV 50 éve velünk van  

A BKV immár fél évszázada kihagyhatatlan része a főváros életének, szolgáltatásait naponta több mint egymillió ember veszi igénybe.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.