Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 22. szerda, Cecília

Kiállítással ünnepelte 80. születésnapját a festőművész

Újbuda   |   2017, január 13 - 10:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budai Klub Galériában január 12-én nyílt kiállítással ünnepelte nyolcvanadik születésnapját a Káplár-díjas Serényi H. Zsigmond festőművész.

Serényi H. Zsigmond életpályája kalandokkal teli. Az 1937-ben született művész már élt a II. világháború idején, ’56-ot is túlélte, majd 1965-1975 között tűrt kategóriába tartozó művészként csak ritkán vehetett részt hazai tárlatokon. Ebben az időben főként tiszta organikus elemekből álló, nonfiguratív kompozíciókat, olajképeket, akvarelleket, kollázsokat és grafikákat készített. Geometria alakzatokkal később, 1990 körül kezdett foglalkozni, a formai és szellemi tisztaságot ezek jelentik számára. Ezekre történt áttérése nehéz életpályájának köszönhető – állítja.

Jubileumi kiállítására perspektivikus hatást keltő, horizontálisan elhelyezett, pamutfonalakból álló kompozíciókat készített fehér alapra a művész. A Budai Klub-Galéria kistermében kiállított képeit pedig külföldön tett látogatásai inspirálták. Elmondta: alkotásai általában egymásból következnek, amint elkészül egy, máris látja maga előtt a következő kompozíciót.

A tárlatot Szakolczay Lajos Szécsényi-díjas irodalomtörténész nyitotta meg, Faragó Laura népdalénekes és Oravecz György zongoraművész közreműködésével. A kiállítás február 7-ig hétköznaponként 14-18 óráig látogatható.

H. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Híres leszármazottak emlékeztek a nagy elődre  

Áprily Lajos születésének 130. évfordulóját ünnepelték a Hadik Irodalmi szalonban a költő dédunokái és leszármazottai valamint az érdeklődők. Péterfy Bori énekesnőt, Péterfy Sarolt irodalomtörténészt és Gerlóczy Márton írót Juhász Anna kérdezte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.