Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. hétfő, Béla

Koraszülötteken segített a II. Adventi Jótékonysági Vásár

Újbuda   |   2017, december 4 - 14:43Nyomtatóbarát változatSend by email

Száznál is több civil szervezet vett részt a Családszervezetek II. Adventi Jótékonysági Vásárán. A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) kezdeményezésére tavaly létrejött eseményt idén a Millenáris Parkban tartották.

December 3-án a legnagyobb, hazai családokat segítő civil szervezetek fogtak össze azért, hogy a Melletted a helyem Egyesületen keresztül támogassák a koraszülött kisbabákat és családjaikat. A vásár kiemelt célja volt, hogy felhívja a figyelmet a civil szféra erejére és az adventi időszak jelentőségére, annak valódi üzenetére. Újbudáról is több szervezet érkezett a Millenáris Parkba, hogy a társadalmi összefogásban készült ajándéktárgyakat eladva segítsenek a koraszülötteknek és családjaiknak. A kezdeményezéshez neves közéleti személyiségek és a gazdasági élet fontos szereplői is csatlakoztak. A jótékonysági vásár fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége volt.

A megnyitón Újbuda alpolgármestere Király Nóra, a vásárt megszervező FICSAK alapítója köszönetét fejezte ki azoknak a lelkes civileknek, akik hónapokon át készültek a vásárra. Tovább megköszönte a Millenáris Park vezetőségének, hogy ingyen adtak helyszínt a jótékonysági vásárhoz.

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint Magyarországon érezhetően megnőtt a társadalmi felelősségvállalás mértéke, és egyre többen vannak, akik szeretnének és tudnak is segíteni másokon. Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár megemlítette, hogy az előző jótékonysági vásáron elég pénz gyűlt össze ahhoz, hogy a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikáján felújítsanak egy családi szobát, ahol azóta a szülők is segíthetik a beteg gyermekek gyógyulását. Dr. Nádor Csaba, a Honvéd Kórház koraszülött osztályának főorvosa, a Melletted a helyem Egyesület elnöke elmondta, hogy nemcsak korszerű gépekre, orvosi eszközökre, gyógyszerekre van szükség, hanem egyesületük fő célkitűzése, hogy a koraszülött ellátást mindenhol családbaráttá, családcentrikussá tegyék. Az évente 250 koraszülöttön segítő osztály vezetője szerint rengeteget számít a gyógyulásban a szülők jelenléte.

Végül a szervezők és a rendezvény támogatói meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját. A vásár szervezőinek kiemelt célja volt, hogy felhívja a figyelmet az adventi készülődés valódi jelentőségére, többek között arra, hogy sokkal értékesebb lehet egy szívvel-lélekkel készült egyedi ajándék a boltban kapható méregdrága, sokszor feleslegessé váló termékeknél.

D. B. S.