Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 20. kedd, Aladár, Álmos

Koszorúzással emlékeztek a Memento emlékműnél a kommunizmus áldozataira

Újbuda   |   2017, február 27 - 10:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Országszerte a kommunizmus áldozataira emlékeztek február 25-én. Újbuda önkormányzatának vezetői, valamint a túlélők képviselői a Memento emlékműnél rótták le tiszteletüket a diktatúrák áldozatai előtt.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján a Memento emlékműnél idézte fel az elnyomó rendszert és annak borzalmait a kerület vezetése. Hoffmann Tamás polgármester elmondta, az ifjabb nemzedékeket figyelmeztetni kell a történelem e korszakára, hogy később ők is erkölcsi kötelességnek érezzék a diktatúrák, az erőszakos hatalomátvétel megelőzését. Felelevenítette a második világháború utáni magyar történelem azon időszakát, amikor ezreket hurcoltak munkatáborba, amikor félelem jutott osztályrészül több százezer férfinak és nőnek.

A túlélők nevében Petrusz Tibor, a „Mementó 1945-1956” Alapítvány alapítója elmondta, az elmúlt rendszer több mint negyven évig mesterkedett a nemzettudat kiírtásán, ám úgy véli, nincs fontosabb a szabadságnál.

Bár az egypártrendszer 1948-ban alakult ki Magyarországon a Magyar Dolgozók Pártjának létrejöttével; a kommunisták már 1944-1945 fordulójától kezdve igyekeztek megszerezni a hatalmat az általuk fontosnak ítélt területeken, a rendvédelemben és az állambiztonságban. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Jankovich Ferenc Idei hó című versét idézte, majd felelevenítette az ’57-es év politikai eseményeit, amikor a kommunizmus - új arcát mutatva - szedte ismét áldozatait.

Megtudtuk, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága ezért a Magyar Nemzeti Levéltárral együttműködve olyan vidéki párt-, majd később tanácsi vezetők életútjának összeállításába kezdett, akik meghatározták egy-egy város vagy megye történéseit. Úgy vélik, reális és hiteles képet lehet alkotni a múltról, ha helyi szinten is sikerül feldolgozni 1945-1990 időszakának történelmét.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Meteorológia: figyelmeztető előrejelzés szerda éjfélig  

Mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. Folytatódik a borult, csapadékos idő. Nyugaton havazás várható, másutt szerdán havas eső, eső is eshet, és ezzel egyidejűleg átmenetileg gyengül a csapadék intenzitása is.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.