Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. szerda, Eszter, Eliza

Kovácsoltvas szék, szerkezeti képlettel a BME-n

Újbuda   |   2017, február 1 - 14:44
Nyomtatóbarát változatSend by email

Emlékhelyet avattak a BME-n az egy éve elhunyt Szántay Csaba professzor emeritus tiszteletére.

Süli Mátyás kovácsmester munkáját dícséri az a kovácsoltvasból készült szék, amely a vinpocetin szerkezeti képletét jeleníti meg, és amelyet a tavaly elhunyt Szántay Csaba professor emeritus tiszteletére avattak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem CH (kémia) épületében. „Munkássága minden vegyészmérnök számára példát mutat abban, hogyan lehet kiválóan és gyorsan alkalmazni a tudományos alapkutatás eredményeit a gyakorlat számára hasznos eljárások kidolgozásában” – méltatta a nemzetközileg is elismert tudóst Faigl Ferenc a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar dékán.

Az emlékhely arra emlékeztet, hogy „a nagy rohanásban időnként álljunk meg, üljünk le és gondolkodjunk úgy az elénk táruló szerves kémiai problémák megoldásán, ahogyan ő tette: hatékony, iparban is alkalmazható eljárásokat dolgozzunk ki, amelyek segíthetnek különböző betegségek gyógyszereinek gazdaságos előállításában és az emberek életminőségének javításában” – tette hozzá.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Ideiglenesen változik több budai villamosjárat közlekedése  

Május 27-től augusztus végéig megváltozik egyes budai villamosjáratok közlekedése. Az 56-os, az 56A és a 61-es rövidített útvonalon, dél-budai végállomásától a Szent János kórházig közlekedik, az 59-es villamos hosszabb útvonalon, Budagyöngye és a Márton Áron tér között jár majd. A módosításra azért van szükség, mert átépítik a II. kerületben az Ördög-árok patakmeder támfalait, illetve vágányjavítási munkákat is végeznek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.