Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 13. szerda, Luca, Otília

Kovácsoltvas szék, szerkezeti képlettel a BME-n

Újbuda   |   2017, február 1 - 14:44
Nyomtatóbarát változatSend by email

Emlékhelyet avattak a BME-n az egy éve elhunyt Szántay Csaba professzor emeritus tiszteletére.

Süli Mátyás kovácsmester munkáját dícséri az a kovácsoltvasból készült szék, amely a vinpocetin szerkezeti képletét jeleníti meg, és amelyet a tavaly elhunyt Szántay Csaba professor emeritus tiszteletére avattak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem CH (kémia) épületében. „Munkássága minden vegyészmérnök számára példát mutat abban, hogyan lehet kiválóan és gyorsan alkalmazni a tudományos alapkutatás eredményeit a gyakorlat számára hasznos eljárások kidolgozásában” – méltatta a nemzetközileg is elismert tudóst Faigl Ferenc a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar dékán.

Az emlékhely arra emlékeztet, hogy „a nagy rohanásban időnként álljunk meg, üljünk le és gondolkodjunk úgy az elénk táruló szerves kémiai problémák megoldásán, ahogyan ő tette: hatékony, iparban is alkalmazható eljárásokat dolgozzunk ki, amelyek segíthetnek különböző betegségek gyógyszereinek gazdaságos előállításában és az emberek életminőségének javításában” – tette hozzá.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Először volt karácsonyi vásár Albertfalván  

Adventi vásárt tartottak december második hétvégéjén az Albertfalvi Közösségi Házban (AKH) Farkas Krisztina önkormányzati képviselő segítségével. Az első alkalommal megrendezett programon neves művészek is felléptek, az árusok pedig minőségi termékeket kínáltak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.