Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 17. kedd, Hedvig

Közeledik a becsengetés

Újbuda   |   2017, augusztus 28 - 09:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

Még néhány nap, és ismét megszólal az sulicsengő. A Dél-budai Tankerületi Központ újbudai körzetében 15 általános iskolában kezdődik meg a tanítás szeptember 1-jén, több mint ezer elsős ül az iskolapadba.

A vásárlási hajrá ezekben a napokban ér csúcsra, az üzletek megtelnek gyerekekkel és szüleikkel, akik lázasan válogatnak az iskolaszerek között. A legtöbbet az elsősök szülei költik, hiszen nekik iskolatáskát, írószereket is kell venniük a többi felszerelés mellett. A legolcsóbban a hipermarketek vásárlói úszhatják meg, főleg a saját márkás termékekkel, de egyre több család költ ilyenkor számítástechnikai eszközökre is (tablet, e-book, laptop).

Spórolás támogatással

Általában az első szülői értekezletek is azt a célt szolgálják, hogy minél kevesebb fáradtságba és pénzbe kerüljön az iskolakezdés, de ezen túlmenően a családok idén is többféle jelentős állami és önkormányzati támogatásban részesülnek. Az alsó tagozatos újbudai gyerekek 2017 őszén is hasznos felszereléseket tartalmazó iskolakezdési csomagot kapnak. „A kerület ezzel igyekszik átvállalni a családok tanévkezdéshez kapcsolódó anyagi terheit” – olvasható Hoffmann Tamás polgármester köszöntőjében az Iskolanyitogató című kiadványban. (A tájékoztató a www.ujbuda.hu honlapról is letölthető.) Az óvodai évkezdő csomagok általában fogkefét, fogkrémet, papír zsebkendőt, gyurmát, ceruzát, vízfestéket, esetenként fényvisszaverő karpántot tartalmaznak.

– A rászorulók támogatásáról szóló önkormányzati rendelet értelmében rendkívüli újbudai támogatás adható a gyermekneveléshez kapcsolódó kiadásokra, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem 71 250 forint alatt van – tudtuk meg Mayer Pétertől, a Humánszolgálati Igazgatóság osztályvezetőjétől. A kérelemnyomtatványt kitöltve (a megfelelő mellékletekkel együtt) postai úton vagy személyesen, az Újbudai Polgármesteri Hivatal Szociális Ügyfélszolgálatán lehet benyújtani.

Az iskolájuktól messze lakó diákok az önkormányzat helyi rendeletének köszönhetően utazási kedvezményt vehetnek igénybe, ha az intézmény igazolja, hogy indokolt a tömegközlekedési eszköz használata. Az utazási támogatás félévenként, szeptembertől januárig, illetve februártól júniusig állapítható meg, összege 2017-ben maximum havi 3000 forint lehet, az egy főre jutó havi nettó jövedelemtől függően.

– Az állami általános iskolákban ingyenebédet kapnak azok a tanulók, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, kedvezményre pedig az lehet jogosult, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó 57 ezer forint alatt van – részletezte Mayer Péter.

Szeptemberig minden intézménybe megérkeznek a tankönyvek

– Szeptembertől az elsőtől a kilencedik évfolyamig minden diák ingyen kapja a tankönyveket, ezt nem kell külön igényelni. Az ingyenes ellátás így már országosan mintegy egymillió gyermeket érint, ők a köznevelésben részt vevők 85–87 százalékát teszik ki – közölte Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese. A 9. évfolyam fölött a rászorulóknak jár az ingyenesség, idetartoznak egyebek között a tartósan beteg, a sajátos nevelési igényű, illetve a három- vagy többgyermekes családban élő tanulók. Az ingyenességhez igazolásokra van szükség, például szakorvosi véleményre, az emelt szintű családi pótlékról szóló igazolásra vagy gyámhatósági határozatra.

A könyvek kiszállítását a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) augusztus 1-jétől augusztus 31-éig végzi, így mire becsöngetnek, mindenki kézbe veheti őket. – Az iskolák országosan 13 millió 50 ezer tankönyvet rendeltek meg, ebből mintegy 12 millió jut el a diákokhoz, 825 ezret az iskolai könyvtárak kapnak, 307 ezret pedig ingyen adnak a pedagógusoknak. A könyvek összértéke bruttó 12 milliárd forint – mondta sajtótájékoztatóján Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezető igazgatója. Idén a tankönyvek bruttó átlagára 850 forint, ezen belül az állami kiadásúak átlag 670 forintba, a nem államiak átlag 1476 forintba kerülnek. A teljes mennyiség 68–70 százalékát teszik ki az állami kiadású tankönyvek, az összérték 55 százaléka jut rájuk.

A diákokra 180 tanítási nap vár

A tanév szeptember 1-jén, pénteken kezdődik, és 2018. június 15., péntekig tart. Az őszi szünet október 30. és november 3. között lesz. Az első félév 2018. január 26-án ér véget, az iskolák február 2-áig értesítik a tanulókat és a szülőket a tanulmányi eredményekről. Az egész évi tanítási napok száma az általános iskolákban 180, a nappali tagozatos szakgimnáziumokban 178, a gimnáziumokban, szakközép- és szakiskolákban 179. A végzős középiskolások 2018. május 3-án mennek utoljára iskolába.

Új év kezdődik a legkisebbeknek is

„Aki kerületi lakosként kérte az óvodai ellátást, annak 2014 szeptembere óta helyet tudunk biztosítani” – jelentette ki korábban Győrffyné Molnár Ilona humánszolgálati igazgató. Az óvodáztatás alsó korhatára három év; azokat is át tudják venni valamelyik helyi intézménybe, akik október és december között töltik be harmadik életévüket. Szeptemberben 910 új óvodás érkezik, januárig pedig további 315, így 1225 új gyermekre számíthatnak a nevelők a meglevő 2820 ovis mellett. A XI. kerületben az Egyesített Bölcsődei Intézményekben összesen 826 gyermekkel kezdik meg a gondozási évet – 844 férőhely mellett –, közülük 410 lesz új. A beszoktatás szeptembertől október végéig tart.

Hogyan kell igényelni az ingyenes gyermekétkeztetést?

Újbudán ingyenétkezést kapnak azok a bölcsődések és óvodások, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy tartósan betegek, illetve fogyatékosak, vagy olyan családban élnek, amelyben ilyen gyermeket nevelnek, illetve amelyben három vagy több gyermek van. Azok a családok is kaphatnak kedvezményt, ahol a szülő nyilatkozata alapján a havi nettó jövedelem összege nem haladja meg a 110 224 forintot. (A kedvezményekről az érintett intézmények munkatársai is nyújtanak információt.)

Nyári felújítások

Az önkormányzat 2016-ban csaknem 400 millió forint, idén már 600 millió forint értékben hajtott végre fejlesztéseket az oktatási-nevelési körülmények javítása érdekében. Iskolákat, óvodákat és bölcsődéket újítottak fel 242 millió forint értékben, korszerűsítették az intézmények informatikai felszereltségét, és bővítették a sportolási lehetőségeket is.

Új adómentes juttatás lehet az óvodai ellátás

Jó hír a családbarát munkáltatóknak, hogy január 1-jétől a bölcsődék mellett az óvodákra is kiterjed a szja-törvény azon pontja, melynek értelmében adómentes az ingyen vagy kedvezményesen nyújtott szolgáltatás, ha nem pénzbeli formában történik. Az adómentesség egyaránt vonatkozik az állami, az önkormányzati, az egyházi és a civil vagy a munkahelyi fenntartású intézményekre – emelte ki az adozona.hu. Adómentes juttatásnak tekinthető az is, ha egy cég, szervezet a szolgáltatás vásárlásáról a nevére szóló számla ellenében téríti meg a munkavállaló által megelőlegezett összeget, vagy pedig egy meghatározott összeget átad a munkavállalónak, akinek a szolgáltatás vásárlásáról el kell számolnia.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megkoszorúzták Csontváry emléktábláját  

Koszorúzással vette kezdetét a Magyar Festészet Napja programsorozat a Gárdonyi téren október 13-án. Csontváry Kosztka Tivadar festőművészre emlékezett egykori lakóházán lévő emléktábla előtt Újbuda vezetése és a Magyar Festészet Napja Alapítvány képviselői.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.