Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. szombat, Konrád

Május 22-éig nyilatkozhatunk adónk egy százalékának felajánlásáról

Újbuda   |   2017, május 17 - 14:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az szja-bevallás határidejéig, május 22-éig dönthetjük el, hogy adónk egy-egy százalékával milyen célokat, civil vagy egyházi szervezeteket erősítünk költségmentes adományunkkal. A felajánlások száma évről évre nő, de az adófizetők több mint harmada nem él e rendelkezési jogával. Így olyan milliárdok maradnak a költségvetésben, amelyek a fogadó szervezetek számára óriási, alkalmanként a fennmaradást biztosító segítséget jelenthetnének fontos tevékenységük végzéséhez.

Lényeges, hogy nem kell választani az egyházak (vagy a kiemelt költségvetési előirányzatként szereplő Nemzeti Tehetség Program) és a civil szervezetek, illetve intézmények (például iskolák, kulturális alapítványok) között a felajánláskor, ugyanis mindkét célcsoportnak adható egy-egy százalék.
Idén először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a munkáltatóktól és más kifizetőhelyekről beérkező adatok alapján mintegy 3,8 millió magánszemélynek készítette el a bevallási tervezetét, amelyet az érintettek papíralapon vagy az ügyfélkapun keresztül megnézhetnek. Tévedés vagy infomációhiány esetén május 22-éig lehet módosítani az adatokon; ha nincs eltérés, akkor a hatóság külön jóváhagyási procedúra nélkül automatikusan hivatalos bevallásnak minősíti a tervezetet.

1997 óta nyilatkozhatunk az adó egy százalékának közhasznú célra való felajánlásáról, majd az 1998-as módosítást követően további egy százalékot egyházaknak is juttathatunk. A civil szféra finanszírozását nagyban segítő intézményt Magyarországon tették lehetővé először,
a magyar minta alapján vezették be többek közt Csehországban, Lengyelországban és Olaszországban is.


Mivel a NAV nem határozza el helyettünk, milyen szervezeteknek adjuk adónk egy-egy százalékát, ha valaki – ezt elfelejtve – nem nyilatkozik erről külön, a központi költségvetést gyarapítja ezekkel az összegekkel. Az e-szja meglehetősen „egy százalék barát”, az online rendszerben szinte megkerülhetetlen az erről szóló nyilatkozat, amely ráadásul automatizált.
Az egy százalékokról rendelkezők száma évről évre emelkedik, egyre többen ismerik fel ennek társadalmi jelentőségét. Sajnos annak ellenére, hogy rengeteg embernek van már ügyfélkapus regisztrációja, mégis legtöbben inkább papíron adják be az adóbevallást és a nyilatkozatot. Tavaly mindössze 700 ezer adózó nyújtotta be online az adóbevallását, 2,2 millióan kinyomtatva adták le. Nekik mindenképpen plusz­feladatot jelent az egy százalékról szóló nyilatkozat kitöltése.

A tavalyi juttatások eredményeiről
Az egyházak minden esztendőben kevesebb támogatást kapnak a civileknél. Ennek egyik oka a szakértők szerint az, hogy az egyházaknak adható egy százalékot később vezették be (egy év az eltérés), és sokan a mai napig nem is tudnak erről a lehetőségről. A felajánlás hiányának másik oka vélhetően az, hogy az adózók egy része nem vallásos vagy nem tartozik egyik felekezethez sem. Kevesen tudják azonban, hogy az egyházak többsége nem csupán vallási tevékenységre, hanem sok esetben karitatív célokra, a rászorulók támogatására használja fel az egyszázalékos felajánlásokból származó összeget.
Míg 2013-ban 997 ezren ajánlották fel adójuk egy százalékát 31 egyháznak, addig 2016-ban már 1 millió 108 ezer volt a számuk. Az egyházak a tavaly decemberi adatok szerint 4,36 milliárd forinttal gyarapodtak. A legtöbb hozzájárulást a római katolikus és a görög katolikus egyház közössége kapta, a második helyen a reformátusok, a harmadik helyen az evangélikusok állnak. A kiemelt költségvetési előirányzat javára 1,3 milliárdról rendelkeztek mintegy 330 ezren.

Nyolcmilliárdos támogatást kaptak a civilek
Növekedést mutat a civilekhez irányuló felajánlások száma is: míg 2015-ben 2 millió 54 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, tavaly több mint 2,1 millióan.
A civil szervezetek között szétosztható szja-felajánlás összege nyolcmilliárd forint fölé emelkedett, ily módon 2016-ban 8 százalékkal nagyobb összeget juttattak nekik az adófizetők, mint egy esztendővel korábban. Az erőteljes növekedésben a felajánlással élő adófizetők táborának bővülése mellett szerepet játszott a jövedelmek emelkedése is.
Nincs érdemi változás a legtöbb felajánlást kapó civilek élmezőnyében: a NAV, valamint a Human Dialog és az Emocionális Marketing e témában készített kutatása szerint egyfajta lojalitás figyelhető meg, a felajánlók kétharmada ugyanannak a civil szervezetnek adja az egy százalékot évről évre. A nem rendelkezők 14,6 százaléka azért nem tesz felajánlást, mert megfeledkezik róla, további 8,6, illetve 5,3 százalék azért nem, mert valaki más készíti az adóbevallását (jellemzően a könyvelője), vagy nem is tud e lehetőségről.

Csak olyan szervezetek kerülhetnek a listára, amelyek 2016. szeptember 30-áig kezdeményezték az előzetes regisztrációs eljárást és igazolták a feltételek meglétét. Továbbra is meg kell felelniük a szervezeteknek az alábbi szempontoknak is:
• magyarországi székhellyel rendelkezik
• működésével a hazai lakosság vagy a határon túli magyarság érdekeit szolgálja
• nyilatkozott arról, hogy: közvetlen politikai tevékenységet nem végez; nem volt köztartozása (a rendelkező nyilatkozat évének augusztus 1. napja és az általa tett nyilatkozat időpontja között); megszakítás nélkül, ténylegesen közhasznú tevékenységet folytat (előző év január 1-jétől); eleget tesz minden rá vonatkozó jogszabálynak


A rendelkezők a gyermekek gyógyítását és az állatok védelmét támogatják leginkább. 2016-ban az első 16 szervezet együttesen 7,25 százalékkal több ilyen forráshoz jutott, átlépve ezzel az egymilliárdos határt.
A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány három év után került vissza a lista első helyére, 2014 óta ismét ők kapták a legtöbb egyszázalékos felajánlást; 2016-ra 175 millió forintot utal a NAV számukra, ami kétmillióval több az előző évinél.
132 millió fölötti támogatást kapott a Szent Márton Gyermek Mentőszolgálat Közhasznú Alapítvány, 100 milliót meghaladó összeget az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány, a Bátor Tábor Alapítvány, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány, valamint az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány. A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány esetében csaknem 76 millió volt az szja egy százalékokból beérkező segítség.
Az adófizetők 76,6 millióval támogatták a Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon Alapítványt, a Rex Kutyaotthon Alapítvány 70 milliót gyűjtött, 40 millió feletti volt a felajánlás a Madárkórház Alapítvány és a Miskolci Állatsegítő Alapítvány esetében.
Az egy százalékok felajánlásának visszaesése számos közhasznú szervezet számára csapás lehet. Ezért nem titkolt szándékunk, hogy az Újbudán működő szervezetekből összeállított listával felhívjuk olvasóink figyelmét e rendelkezés fontosságára. Természetesen a felsorolás kerületi szinten sem teljes körű, érdemes tájékozódni a NAV honlapján is. (Ny. M.)

Hogyan rendelkezhet adója 1+1 százalékáról?
1. A személyijövedelemadó-bevallással együtt
(ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen)

2. E-szja online kitöltő felületen
(ügyfélkapus regisztráció esetén elektronikus úton, anélkül postai úton)

3. Munkáltatói adómegállapítás esetén
2017. május 10-éig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak. (Fontos, hogy a lezárt borítékon rajta legyen az adózó adóazonosító jele, a leragasztás helyén pedig az aláírása!)

4. A bevallástól elkülönülten, közvetlenül a NAV-hoz
• a 16EGYSZA jelű nyomtatványon (ügyfélkapun keresztül elektronikusan, vagy postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, ez esetben lezárt, adóazonosító jellel ellátott borítékban). Az üres formanyomtatványt megkaphatja munkáltatójától, a NAV-tól vagy a letöltheti itt: https://www.nav.gov.hu/szja/szja
• a 16EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozati lapként, önállóan lezárt, adóazonosító jelével ellátott postai borítékban (postán vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen).
A XI. kerületi állandó lakcímmel rendelkezőknek az 1+1 százalékokra vonatkozó rendelkezést postán a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságnak kell beküldeniük, a NAV(43) 1438 Budapest Pf.: 511 címre.
Azt, hogy az ön által idén megjelölt kedvezményezett(ek) részesült(ek)-e a felajánlott 1(+1 százalékos összeg(ek)ből, jövő év januártól a NAV honlapján tekintheti meg. Ha rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, akkor elektronikus úton kap tájékoztatást a felajánlott összeg kiutalásáról.
A rendelkező a nyilatkozaton jelezheti hozzájárulását ahhoz is, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

Az szja 1 százalék felajánlására jogosult
civil szervezetek listája itt érhető el:
www.nav.gov.hu/nav/szja1_1/
regisztralt_civil_kedvezmenyezettek_2017

Az szja 1 százalék felajánlására jogosult egyházak
és a kiemelt előirányzat listája itt érhető el:
www.nav.gov.hu/nav/szja1_1/technikai_szamok

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda a fiatalok jövőjét is segíti  

“Tégy rendet a jelenben! Vedd kezedbe a jövőt!”- ezzel a jelmondattal folytatódott a 2017 elején indult Újgeneráció Program a kerületben. Április 20-án három helyszínen, izgalmas programokkal várták az érdeklődőket, a rendezvényt Hoffmann Tamás polgármester nyitotta meg az UP Centerben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.