Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 20. vasárnap, Bernát, Felícia

Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Újbuda   |   2017, július 20 - 12:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

Vasárnap éjfélig hőségriasztást rendelt el Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyi államtitkárság közleménye kiemelte, hogy a nagy hőség megterheli az egészséges szervezetet is, így bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Felhívják az autósok figyelmét a vezetés közbeni fokozott óvatosságra.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazagatóság kéri, hogy a következő napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, meleg időjárás idején fogyasszon több folyadékot, ne várja meg a szomjúságérzetet. Aki teheti 11 és 15 óra között ne tartózkodjon napon, valamint figyeljen bőre védelmére is. A legmelegebb órákra árnyékot és légkondicionált helyiségek használatát, valamint a megterhelő fizikai munka kerülését ajánlják.

A tartós hőség miatt, az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.
Az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán az alábbi linken: http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/lakossag/hoseg/klimatizalt_helyisegek_listaja_2017.xls

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint csütörtökön a hőmérséklet délután 31-36, késő este 20-27 fok között valószínű. Pénteken és szombaton akár 37 fokig is melegedhet a levegő, és többfelé a minimumértékek is 20 fok körül alakulhatnak.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.