Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 13. szerda, Luca, Otília

Megnyílt a Hengermalom közösségi kert

Újbuda   |   2016, november 9 - 11:27
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kelenföldön a Nándorfejérvári útnál, a Hengermalom közben adták át Újbuda ötödik közösségi kertjét november 8-án. A kert ágyásait sorsolással osztották ki, a műveléshez szükséges kezdőcsomagról az önkormányzat gondoskodott.

Kiváló tapasztalatok gyűltek össze a közösségi kertekről Újbudán; az eddig négyből három önkormányzati kezdeményezésre jött létre. Nem mindenki fogadja kitörő lelkesedéssel ezeket a fejlesztéseket, ám hamar megkedvelik, hiszen egy ilyen kert a környezetszépítés és a közösségépítés kiváló eszköze. Ezek a célok vezérelték Haidar Norbert önkormányzati képviselőt, amikor a Nándorfejérvári út 16-20. szám előtti parkosított, de kevéssé kihasznált területre javasolta ezt a fejlesztést. A nemrég elkészült kertben 30 emelt ágyás, két komposztáló keret, egy zárható, közös szerszámoskamra és egy nagyobb, közös ágyás is került. Az építés részeként a kert melletti parkos területen két sakkasztalt és két szabadtéri ülő kerékpárt is elhelyeztek, abban bízva, hogy aki éppen nem kertészkedik, az is birtokba veszi a parkot tavasztól.

A jelentkezők között sorsolással dőlt el, hogy ki jut ágyáshoz; az ágyástulajdonosok kezdőcsomagot - vetőmagot, hagymákat, kéziszerszámokat, valamint kert- és a kamrakulcsot - kaptak a műveléséhez. A kert fejlődését figyelemmel kísérő képviselő elmondta, a közösségépítési cél érdekében támogatják a kertészkedni vágyók önszerveződését saját szabályok, közös szerszámok, illetve akár megosztott ágyások segítségével. Tapasztalatok szerint különösen a kisgyermekes családok kedvelik a közösségi kerteket.

A megnyitón Hoffmann Tamás polgármester köszöntötte a kertészkedni vágyókat. Állítása szerint az önkormányzat elkötelezett a közösségi kertek kialakításában, amelyekhez továbbra is keresi a célnak legmegfelelőbb helyeket. Erre olyan terület a legalkalmasabb, amely jelenlegi állapotában alulhasznosított, azaz állaga leromlott, vagy nem kedveli azt a közösség, de alkalmas lehet kert kialakítására, és nagyobb lakóközösség közelében található.

B. Gy.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Először volt karácsonyi vásár Albertfalván  

Adventi vásárt tartottak december második hétvégéjén az Albertfalvi Közösségi Házban (AKH) Farkas Krisztina önkormányzati képviselő segítségével. Az első alkalommal megrendezett programon neves művészek is felléptek, az árusok pedig minőségi termékeket kínáltak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.