Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 22. kedd, Júlia, Rita

Mielőbb költeni kell az árvíz elleni védekezésre

Újbuda   |   2014, március 3 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Fejlesztésekre és felújításokra van szükség Budapesten, hogy a elkerüljük a 2013-ashoz hasonló áradást. Egy újabb nagy árvíz már nemcsak a Római-partot, Békásmegyert és Csillaghegyet fenyegeti, de elöntheti Óbudát, Újlakot, a Vízivárost, valamint Újpestet, Angyalföldet és a Margitszigetet is - áll egy elemzésben.

Fejlesztések és felújítások nélkül nem biztosítható Budapest védelme, ha a Duna legközelebbi áradása megközelíti vagy meghaladja a tavalyi mértéket – írja a Magyar Nemzet. A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. tanulmánya szerint a 2013-as, 891 centiméter tetőzésű árvízhez hasonló, esetleg nagyobb árvíz esetén katasztrófa bekövetkezésével is számolni kell.

A nemrégiben készült fővárosi elemzés szerint egy újabb nagy árvíz már nemcsak a Római-partot, Békásmegyert és Csillaghegyet fenyegeti, hanem elöntheti Óbudát, Újlakot, a Vízivárost, valamint Újpestet, Angyalföldet és a Margitszigetet is.

A korábban elhanyagolt védművek megerősítési költségeit becsülni sem lehet, a városvezetés ezért a kormányhoz fordul az ügyben. Tarlós István főpolgármester a tanulmánnyal kapcsolatban a lapnak azt mondta, a fővárosi pénzügyi tervekben nincs elegendő forrás erre a célra. A 2014-re előirányzott keretből 100 millió forint jut a római-parti védmű megépítésének előkészítésére, míg a teljes árvízvédelmi rekonstrukciót félmilliárdból kell megoldani.

Mielőbb költeni kell az árvíz elleni védekezésre

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A világ piacai mindenkinek nyitottak  

A magyar vállalkozások külföldön is lehetnek sikeresek - derült ki a Spin-Off Klub legutóbbi pódiumbeszélgetésén, ahol lehetőségekről és buktatókról is szó volt.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.