Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 25. péntek, Orbán

Minden a szeretetről szól

Újbuda   |   2017, december 14 - 13:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Adventi várakozásról, a karácsonyi készülődésről, és a keresztény ünnepkörről szólt az idei utolsó Kulturális Szalon, ahol az állandó meghívott vendégek, Simicskó István és Hoffmann Tamás mellett Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök foglalt helyet.

Talán nem létezik olyan ember, akinek legszebb gyerekkori emlékei között ne tűnne fel egy karácsonyi történet. A szépen feldíszített fa látványa, a fenyő illata, az ajándékozás élménye, vagy a közös családi énekek dallama mindenkiből egy régi szép emléket ébreszt. Ezek az érzések azok, amelyeket az ember újra és újra fel akar idézni és továbbörökíteni a jövő generációja számára. Gyermekkoruk legmeghatározóbb pillanatait elevenítették fel a Kulturális Szalon résztvevői is a B32 Galéria és Kultúrtérben megrendezett eseményen. „Nagyon szegény családból származom, de soha nem éreztem azt, hogy nélkülöztünk volna, mert annyi szeretetet és odafigyelést kaptam a szüleimtől, hogy nem hiányzott semmi az életemből. Még akkor sem voltam csalódott, ha Szentestén a fa alatt csak szerény ajándék bújt meg.” – mesélte Simicskó István, aki saját elmondása szerint az odafigyeléssel olyan útravalót kapott a szüleitől, amelyet igyekszik lányainak és fiának is tovább adni. A kerület polgármestere is szívesen emlékszik vissza gyerekkorára. Egyik legemlékezetesebb karácsonyi élménye a házi kedvencéhez köthető. Szentese gyertyagyújtás közben a papagálya átrepült a fa felett, ami miatt a lángok felcsaptak és majdnem leégették a fenyőfát, de mint mondja, ez a szerencsétlen közjáték sem tántorította el attól, hogy karácsonykor valódi gyertyát gyújtson a család. „Ez olyan szokás, amihez a mai napig ragaszkodom.” – mesélte a hallgatóságnak Hoffmann Tamás. A futballtudományáról is ismert Kiss-Rigó László szintén bővelkedik színes történetekben. Tizenegy évesen Indiába utazott családjával, ahol édesapja kohómérnökként dolgozott. A decembert is itt töltötték, ahol sem hó, sem fenyő, sem illatok, sem ünneplő csoport nem volt, így a megszokott dalok is csak tompán csengtek. A karácsony hiánya döbbentette rá az ünnep igazi fontosságára. „Emlékszem ekkoriban kaptam egy angol nyelvű képeslapot, amelyen a következő üzenet állt: Legyen ez a legszebb karácsonyod! Akkor értetlenkedtem, hogyan lehet az egyik ünnep szebb, mint a másik? Ma már tudom, hogy lehetséges, hiszen azóta minden év felülírja az előzőt. Az, hogy hogyan éljük meg legbelül a Szeretet ünnepét, csak rajtunk múlik.” – összegezte gondolatait a püspök úr, aki ma már több száz gyermek társaságában tölti az ünnepet. A beszélgetés során szó esett az adventi készülődésről, hogy kire milyen feladat hárul karácsonykor és, hogy milyen fogások kerülnek az asztalra Szentestén. A könnyedebb témák mellett a komolyabb közéleti kérdések is szóba kerültek az este folyamán, így a vallás társadalomformáló szerepére, a keresztény jelképek használatára és azok tiltására is kitértek a résztvevők. A jó hangulatú beszélgetésről senki nem távozott üres kézzel, a nézőket ünnepi koncertjeggyel lepte meg Újbuda polgármestere.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.