Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. hétfő, Konstantin

Művészettörténeti séta Medgyaszay István nyomában

Újbuda   |   2018, február 2 - 16:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

"Józanság, ellentétek, derű" címmel rendezett művészettörténeti sétát Kelenföldön a Magyar Építészek Szövetsége (MÉSZ) február 2-án.

Medgyaszay István építőművész épített örökségét láthatták az érdeklődők a Magyar Építészek Szövetsége művészettörténeti sétáján. A vasbeton épületek első hazai mestere 140 évvel ezelőtt született. Az évforduló alkalmából a séta szervezői három kelenföldi épületre is felhívták az építészet iránt rajongók figyelmét. Baldavári Eszter művészettörténész a Magyar Advent református templomtól a Szent László házon át, a Szent Gellért Szövetkezet egykori bérházáig kalauzolta a csoportot.

Medgyaszay István számos egyházi épületet, színházat, iskolát és lakóházat épített. Szabadalmai mellett oktatói pályája is figyelmet érdemel. A Műegyetemen tartott, a magyar népi építészetről szóló óráit külföldi, főként keleti tanulmányútjain szerzett tapasztalatai inspirálták. Emlékét leszármazottai ma is őrzik a Ménesi úton, a Medgyaszay Építőművész Emlékmúzeumban.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.