Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 26. szerda, Anna, Anikó

Nemzeti emlékhelyet avattak a Grosics iskolában

Újbuda   |   2014, november 20 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Emlékhelyet és kopjafát avattak az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolában november 14-én. Az intézmény pedagógusai, sport iránti elkötelezettségük mellett, hangsúlyt fordítanak a nemzeti nevelésre is.

Az emlékhely a Nemzeti Összetartozás Parkja nevet kapta, a jövőben ott tartják a Grosics iskola nemzeti ünnepi megemlékezéseit. A park közepére állított kopjafákat Erdélyi (széki) faragók (Kövesdi Róka Lajos és Széki Vígh István) készítették és ajándékozták az intézménynek. Az anyát szimbolizáló kopjafa a nemzet hőseinek felnevelését idézi meg, az apát ábrázoló emlékfán a katonáskodás, a példás életút és a hősi halál szimbólumai láthatóak. A kopjafák évszámai fontos történelmi fordulópontokat jelölnek.

Az eseményen Simicskó István, sportért felelős államtitkár a nemzeti összetartozásról és az iskolai közösségépítésről beszélt. Úgy véli, ez utóbbit az iskolákban kell elkezdeni.

A park várhatóan további részletekkel bővül, lesz egy Nagy-Magyarországot szimbolizáló virágos kert, illetve egy a magyarság számáról tanúskodó fal is. Az iskola tervei között szerepel, hogy a világ minél több pontjára eljuttassa az úgynevezett Grosics modellt, melyet Szingapúrban már kipróbáltak.

HL

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.