Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 23. péntek, Emőke

Női népzenészek találkozója vasárnap a Fonóban

Újbuda   |   2018, március 9 - 13:16
Nyomtatóbarát változatSend by email

Női vonások címmel rendezik meg a női népzenészek találkozóját a Budai Fonó Zeneházban.

A program zenés gyermekfoglalkozással indul Paár Julianna vezetésével, majd interaktív zenés műsort tart a gyerekeknek a Bahorka társulat. Ezt követi a karikázó táncház és közös éneklés, majd a napot női népzenészek koncertje zárja. Idén először rendeznek karikázót, ami egy spontán megmozdulása lesz a napnak, sok zenész és táncos megjelenésére számítanak.
A Magyar Néprajzi Lexikon meghatározása szerint a karikázó, vagy leánykörtánc a tavaszi termékenységi rítusokhoz kötődő, főleg a böjti időszak és a mulatság nélküli ünnepnapok tánca volt. A karikázó kísérete mindig egyszólamú énekszó, fontosabbik eleme a dal és így nem a lépések váltakozása a lényeges, hanem a számtalan szövegstrófával egymás után sorakozó lírai daloké. A karikázó egyöntetű, szabályozott szerkezetű tánc, mert a lányok zárt, kör alakú lánca nem ad teret egyéni rögtönzésre.

MTI/Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Ezekre figyeljen mielőtt sonkát vesz!  

Több mint 6700 tonnányi sonka és egyéb főtt-füstölt hús fogy a húsvéti ünnepi időszakban, amelyek értéke meghaladja a 10 milliárd forintot. Háztartásonként átlagosan 2,4 kilogramm a fogyasztás a húsvéti ünnepek idején.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.