Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 13. szerda, Luca, Otília

Nőnapi konferencia a női lélekről és feladatokról

Újbuda   |   2017, március 8 - 13:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

Együttműködési megállapodást kötöttek a nők és családok érdekeit képviselő szervezetek a nők családban, munkában és közéletben való érvényesüléséért, valamint a férfiak és nők egyenlőségének gyakorlati megvalósulásáért. A Magyar Tudományos Akadémián tartott nőnapi konferencián bejelentették, Női Információs és Szolgáltató Központokat hoznak létre, amelyekben a család és a munka összeegyeztetéséhez kaphatnak segítséget az érdeklődők.

Király Nóra, a Nőiszem Egyesület alapítója, Újbuda alpolgármestere szerinte ahhoz, hogy egy nő megfeleljen a társadalmi szerepek mindegyikének, segítségre van szüksége, amit megkaphat családjától, illetve kormányzati és önkormányzati szinten is. A politikus öt gyermek édesanyja, őt férje és szülei támogatják, hogy teljesíteni tudja feladatait munkájában és otthon. Kiemelte a gyed extrát, mint a gyermekes anyák munkaerő-piaci integrációját segítő állami támogatási formát, valamint az XI. kerületi babacsomagot.

Balog Zoltán a Mindennapok Női Szemmel (Nőiszem) Egyesület és a Magyar Női Unió "Női lélek - nőként élek" című nőnapi konferenciáján bejelentette, ősztől családtudományi mesterképzés indul a Budapesti Corvinus Egyetemen. Állítása szerint a kormány minden támogatást megadna a nőknek, és biztosítaná számukra a választás szabadságát ahhoz, hogy ne érezzék „vesztesnek” magukat se a családanya szerepét választók, se az anyaság mellett dolgozni vágyók. Balog Zoltán emlékeztetett: 2010 óta nyolcvan százalékkal emelkedett a családtámogatásra szánt összeg, idén pedig 1741 milliárd forint támogatás jut a magyar családoknak a költségvetésből. Ez a GDP 4,7 százaléka, az OECD átlag ezzel szemben 2,55 százalék. Elmondta azt is, hogy míg 2002 és 2010 között 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, addig az elmúlt hat évben 50 százalékkal nőtt.

A nők munkaerőpiaci-helyzetének javítása érdekében kilencmilliárd forintos pályázat indul „Nők a családban és a munkahelyen címmel”. Novák Katalin család-, ifjúság-, és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár elmondta, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló pályázaton olyan projekteket támogatnak, amelyek hozzájárulnak a nők rugalmas foglalkoztatásához, valamint a munka és a magánélet összehangolásához. Emellett országszerte Női Információs és Szolgáltató Központokat (Nő-Köz-Pont) hoznak létre, amelyekben a család és a munka összeegyeztetéséhez kaphatnak segítséget az érdeklődők. A pályázaton önkormányzatok, civil és egyházi szervezetek vehetnek részt konzorciumi formában, az elnyerhető támogatás összege 150 és 200 millió forint között van. Novák Katalin szerint a női foglalkoztatás jelenleg "csúcson" van, de a rugalmas foglalkoztatás terén, valamint a 3-6 év közötti gyereket nevelők körében még van kihasználatlan erőforrás. Hangsúlyozta: nem azért van szükségük a nőknek többlettámogatásra, mert képességeik rosszabbak volnának a férfiakénál, hanem mert gyerekük születése után többletkihívásokkal kell szembe nézniük, ha helytállnának a munkaerőpiacon. A kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy ebben segítsen, ezért kezdte el a bölcsődei rendszer átalakítását és vezette be a gyed extrát. Utóbbival kapcsolatban az államtitkár megjegyezte, nem az a cél, hogy a hat hónapos gyerek mellől tömegesen menjenek vissza dolgozni a nők, hanem hogy adott legyen számukra a választás lehetősége.

A konferencián együttműködési megállapodást kötöttek a nők és családok érdekeit képviselő szervezetek, köztük a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), a Magyar Női Unió, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak), a Nőiszem Egyesület, az Egyedülálló Szülők Klubja és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. A megállapodás értelmében a szervezetek együttműködnek a nők családban, munkában és közéletben való elismeréséért és érvényesüléséért, valamint a férfiak és nők egyenlőségének gyakorlati érvényesüléséért.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Először volt karácsonyi vásár Albertfalván  

Adventi vásárt tartottak december második hétvégéjén az Albertfalvi Közösségi Házban (AKH) Farkas Krisztina önkormányzati képviselő segítségével. Az első alkalommal megrendezett programon neves művészek is felléptek, az árusok pedig minőségi termékeket kínáltak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.