Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. csütörtök, Ervin

Őszi nagytakarítás: erre kell figyelni

Újbuda   |   2016, november 3 - 11:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

A november hagyományosan a nagytakarítás szezonja. Idén változott az aprítékolási rendszer, illetve párhuzamosan fut a lehullott lomb elszállítása és a közterületek kitakarítása is.

Idén változott az aprítékolási rendszer a kerületben. Nem kell előzetesen kérni, vagy bejelentkezni a gallyak, vastagabb zöldhulladék elszállíttatására, ugyanis az önkormányzat egy-egy körzetre lebontva fix időpontban dolgozza fel és komposztálja a ház elé kirakott fanyesedéket (az időpont az oldalon jelzett tájékoztató anyagban található). A változtatásra azért volt szükség, mert évek óta folyamatosan nő a lakossági kereslet a szolgáltatás iránt. Alig néhány esztendeje még valamivel több mint 600 köbméter zöldhulladék feldolgozására volt igény, tavaly viszont már csak a tavaszi szezonban 550 köbmétert szállított el az önkormányzat a lakóházaktól, amelyben nincs benne az ősszel keletkezett nyesedék.

Természetesen a korábban alkalmazott bejelentkezéses elszállítás sem szűnik meg, tehát ha valaki nem tud alkalmazkodni a megadott időpontokhoz, de a kerti munka után visszamarad nála zöldhulladék, annak elszállíttatására is van mód.

Mindez azért fontos, mert egy, 2011-es környezetvédelmi rendeletben szabályozták Budapest területén az avar és zöldhulladék égetési szabályokat. Avart 2011-óta nem lehet a főváros területén égetni. Sokkal célszerűbb a lehullott lomb vagy a vastagabb ágak és a gaz komposztálása. Mindennek környezetvédelmi okai vannak. A növényzet a növekedési idő alatt szén-dioxidot köt meg a levegőből. Az égetéskor viszont a káros anyag hirtelen visszakerül a légtérbe, vagyis olyan, mintha a növényzet egész évben nem fejtette volna ki jótékony hatását. A komposztálás során a lebomlás sokkal lassabb, mint az égetésnél, így a szén-dioxid lassabban kerül vissza a környezetbe. Az aprítékolás közben a nyesedék alkalmassá válik a komposztálásra, vagy akár a kerti utak burkolására. A harmadik lehetőség, ha fűtőanyagként hasznosul. Ebben a formájában ugyancsak kisebb a környezeti hatása, mint az úgynevezett fosszilis energiának, hiszen csak az a szén-dioxid jut belőle vissza a levegőbe,

amelyet a növekedési idő alatt megkötött.

A környezettudatosság erősödésével mind több háztartás igényli ezt a szolgáltatást, amit a kerület igyekszik maradéktalanul kielégíteni. Sőt, a helyi környezetvédelmi program ennél magasabb szintű környezetgazdálkodási rendszereket is ki kíván alakítani, amelynek az egyik célja a Smart City létrejötte.

Az aprítékolással párhuzamosan folyik az Újbuda Prizma Nonprofit Kft. által végzett őszi nagytakarítási program, amely ugyancsak körzetekre bontja az avar és a könnyebb, „lágyabb” zöldhulladék elszállítását. Ebből a hulladékból ugyancsak komposzt lesz. Ehhez a lakosság felcímkézett zsákokat igényelhet, amelyekbe elhelyezheti a lehullott lombot vagy a kigyomlált gazt.

A Tisztaságot Újbudán! programban természetesen nemcsak a háztartásoknál keletkezett zöldhulladékot szállítják el, hanem kitakarítják, csinosítják a közterületeket – például onnan is összegyűjtik a lombot. A nagytakarítás jellemzően az aprítékolás után zajlik, hogy a nagyteljesítményű gép munkája után a földön visszamaradt nyesedék is eltűnjön az utcákról, közterületekről.

H. Gy.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átvette megbízólevelét Simicskó István  

Budapest 2. számú országgyűlési egyéni választókerületében Simicskó István, a Fidesz – KDNP közös jelöltje szerzett képviselői mandátumot az április 8-án megtartott országgyűlési képviselő választáson. Megbízólevelét április 25-én vette át, az ünnepélyes átadón a képviselő-testület, valamint a Választási Bizottság tagjai is részt vettek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.