Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. szombat, Konrád

Parkoljon körültekintően!

Újbuda   |   2017, február 8 - 11:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ahogy fejlődik Újbuda tömegközlekedési infrastruktúrája, úgy válik időről időre nehezebbé a parkolás a kerület egy-egy részén.

A 4-es metró átadása, az 1-es villamos járatának meghosszabbítása mindenki számára kényelmesebbé tette a közlekedést – a Budapestre külső területekről bejárók számára is. Az örömteli változások azonban sokszor okoznak gondokat, az új forgalmi csomópontok közelében többen próbálják otthagyni kocsijukat, hogy tömegközlekedéssel érjék el a várost. Az autósok tömege magával hozza a szabálytalanul parkolók számának növekedését is.

A közterület-felügyelők legtöbbször a gyalogjárdán várakozókat kénytelenek megbüntetni. Sokan elfelejtik, hogy a KRESZ szerint a járdán – részben vagy teljes terjedelemben – csak akkor szabad megállni, ha azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi. Ennek hiányában teljesen mindegy, hogy a járdán mekkora a hely, a várakozás szabálytalan. Vagyis: nem lehet arra hivatkozni, hogy „semmi nem tiltotta” a járdán parkolást – valójában az a kérdés, hogy megengedte-e ezt tábla vagy útburkolati jel.
Az is csak hiedelem, hogy a járdán meg lehet állni akkor, ha a gyalogosokat nem zavarja a jármű. A KRESZ ugyanis a járda fogalmát annak méretétől függetlenül határozza meg (sőt, a döntött szegély sem számít). A járda a jogszabály szerint az az útfelület, amely a mellette lévő úttesttől szintkülönbséggel elkülönül és gyalogosok közlekednek rajta. A gyalogosok közlekedésének biztosítása akkor fontos, ha a várakozást jelzőtáblával engedélyezik: ez esetben a gyalogosok részére legalább másfél méter széles helyet, illetve a járda felét szabadon kell hagyni.
Mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezők vagy az őket szállító gépjárművek vezetői az általános megállási, várakozási tilalmat a járdákon figyelmen kívül hagyhatják, de nekik is szabadon kell hagyniuk legalább másfél méternyi felületet, illetve a járda felét.

Parkolási ötletek

Újbuda Önnel, Önért épül! Segítse az önkormányzat munkáját, ossza meg parkolással kapcsolatos ötleteit, javaslatait a parkolasiotletek@ujbuda.hu elektronikus, illetve a 1113 Budapest, Bocskai út 39–41. hagyományos levelezési címen. A tárgy mezőbe vagy a borítékra írja rá: Parkolás ötletek.
Írjon, ha úgy érzi, mostanában órákat kell kerengenie a lakása közelében. Közölje: a kerület melyik részén tapasztal problémát (fontos az érintett utca, utcák, tér vagy terek megnevezése), mikor jelentkezik a parkolóhelyek hiánya (reggel, este, munkaidőben, vagy épp munkaidőn kívül), és mi lenne Ön szerint a legjobb megoldás.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.