Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. hétfő, Konstantin

Reformáció 500 – Újbudán is megünnepelték a jeles évfordulót

Újbuda   |   2017, október 31 - 18:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Egy hónapon keresztül koncertekkel, istentiszteletekkel, előadásokkal és kiállítással ünnepelték a kerületünkben élő evangélikusok és reformátusok a reformáció 500. születésnapját.

500 esztendővel ezelőtt, 1517. október 31-én tűzte ki Luther Márton 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. A reformáció születésnapja nem csupán a reformer egyházak híveinek fontos, hiszen nagy hatással volt az egyetemes kultúrára, közéletre, gazdaságra is.

A Kelenföldi Evangélikus Gyülekezet gazdag programsorozattal ünnepelte a kerek évfordulót. Templomuk imatermében az advent kezdetéig látható az a kiállítás, amely bemutatja a könyvek könyve, azaz a Biblia történetét. Számos különleges Szentírás-kötetet is megtekinthetnek a látogatók a magángyűjteményből válogatott tárlaton.

Mendelssohn Reformáció-szimfóníája október 14-én csendült fel a templomban, az egyházzenei hangversenyen a gyülekezet zenei együttesei is közreműködtek. A gyerekeknek egy Luther életét bemutató rajzfilmet vetítettek le.

Október 22-én egy észt kórus vendégszerepelt a templomban, 29-én pedig Fabinyi Tamás püspök tartotta a Biblia-vasárnapi istentiszteletet. Október 31-én az Ildikó téri reformátusokkal közösen ünnepi istentiszteletekkel és Luther téziseiről szóló előadással emlékeztek meg a hívek az évfordulóról.

A Budapest-Kelenföldi Református Egyházközség minden este fél hétkor várta a híveket és a reformáció története iránt érdeklődőket az ünnepi héten az Újbuda központjában található református templomban. A teológiai és irodalomtörténeti előadásokon a reformáció kultúrára, világtörténelemre gyakorolt hatásait vizsgálták Takaró János lelkipásztor, Takaró Mihály irodalomtörténész, valamint ifj. Takaró Károly történész közreműködésével.

Október 27-én Alföldy-Boruss Csilla orgona- és csembalóművész a reformáció zenei hatásait mutatta be. Október 31-én úrvacsorával egybekötött ünnepi istentiszteletet tartottak a templomban, Takaró Károly püspök igehirdetésével.

Magyarország Kormánya 2014-ben hozott létre emlékbizottságot a reformáció évfordulójának méltó megünneplésére, az általa kiírt pályázatokon számos egyházközség, civil szervezet és önkormányzat vett részt. A Kárpát-medencében több mint 500 projekt valósulhatott meg 2017-ben, összesen 300 millió forintból, a sikeres pályázók a programokon kívül több emlékművet is létrehoztak, valamint szobrokat is felavattak.

D.B.S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.