Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 20. vasárnap, Bernát, Felícia

Rossz taktika az ingatlan túlárazása eladásnál

Újbuda   |   2017, augusztus 22 - 09:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ahogy az árak kúsznak felfelé a hazai ingatlanpiacon, egyre jellemzőbb az irreális árképzés. A túlárazás azonban visszafogja az értékesítést; a webes hirdetési felületeken megadott szűrési paraméterek miatt sok hirdetés nem kerül a listázottak közé.

Azok az ingatlanok, melyek ára távol áll az átlagtól, meg sem jeleni az érdeklődők számára keresésnél. Az eladók az általuk jó taktikának tartott túlárazással a potenciális vevők egy jelentős részét elveszítik - hívta fel a figyelmet Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan szakmai vezetője. - Tehát már itt eldől, hogy a tulajdonos eladni akarja az ingatlanát, vagy inkább csak hirdetni szeretné – mondja.

A túlárazással egyrészt alkupozíciójukat javítanák az eladók, sokszor pedig érzelmi többlet is jelentkezik a tulajdonosoknál. Ilyenkor az eladó azért értékeli túl az ingatlan, mert kötődése miatt hozzászámolják az évek során belerakott munkát, költséget. Ugyanakkor az eladók tapasztalatlansága is gerjeszti a túlárazottságot, ami negyed- vagy fél évvel visszavetheti az eladást. Tipikusan ezek az eladók, akik nem hajlandók csökkenteni az árakat, "mert nekik nem fontos". Velük szemben az úgynevezett ingatlanközvetítői "ártörés" sem működik, mert gyakran inkább megsértődnek és felmondják a szerződést – állítja a szakértő.

Jobb lokációjú, jobb adottságú és állapotú ingatlan esetében persze működhet a magasabb ár, hiszen a vevők egyre többet hajlandóak fizetni egy jó lakásért. Jó paraméterek nélkül viszont jelentős a kockázat, akár hosszú hónapokra is beragadhat egy ingatlan a hirdetési oldalakra.

Rácz Gyula László szerint az árazással mintegy 10-15 százalékot érdemes játszani, de többet nem szerencsés rátenni. A még elfogadható túlárazottság mértéke panel- és téglalakásoknál inkább a 10 százalékhoz van közelebb, míg családi házaknál a 14 százalékhoz. Befolyásolja az árazást az ingatlan állapota is: a rossz állapotú családi házakra akár egy teljes vételárnyi összeget is rá kell költeni.

Ha a piaci áraknak megfelelő az árazás, akkor néhány hét alatt eladható a lakás, a jól árazott családi ház eladása pedig mintegy negyed évet vesz igénybe.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.