Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 22. szerda, Cecília

Szamurájkardok Albertfalván

Újbuda   |   2017, január 12 - 15:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

Orsai Henrik saját készítésű kardjaiból nyílt kiállítás az Albertfalvi Közösségi Házban január 11-jén. A kiállításon Edo kori (1600-1800 körüli) japán kardok mintájára készült fegyverek, motívumok láthatók. A mester 16 éve nemcsak készíti a kardokat, hanem forgatja is: a közösségi házba jár harcművészeti edzésre, ahol saját készítésű kardjaival gyakorol.

Japánban a mai napig nemzeti kincsként kezelik az eredeti, mesterek által készített szamurájkardokat. A kardkészítés több emberes feladat, minden munkafolyamatot más-más végez. Orsai Henrik azonban, saját technikával egyedül készíti kardjait. A fegyverkészítést autodidakta módon sajátította el; kutatási engedéllyel járta a múzeumok raktárait, eredeti japán kardokat vizsgált. Modern szamurájkardokat készít, eredeti japán mintára. Fegyverei alkalmasak célpontvágásra, tehát megfelelnek a modern harcművészet követelményeinek is.

Orsai Henrik elmondta, egy kard elkészítéséhez nagyjából egy hónapra van szüksége, amelyhez a rája bőrön kívül gyakorlatilag minden más alapanyagot Magyarországon szerez be.

A kiállítást Dávid Csaba 3 danos aikido mester nyitotta meg, a tárlat február 6-ig 10 és 19 óra között látogatható.

H.S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Híres leszármazottak emlékeztek a nagy elődre  

Áprily Lajos születésének 130. évfordulóját ünnepelték a Hadik Irodalmi szalonban a költő dédunokái és leszármazottai valamint az érdeklődők. Péterfy Bori énekesnőt, Péterfy Sarolt irodalomtörténészt és Gerlóczy Márton írót Juhász Anna kérdezte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.