Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 20. kedd, Aladár, Álmos

Szeptembertől változások lesznek a porszívópiacon

Újbuda   |   2017, augusztus 10 - 14:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

1600 helyett 900 wattban maximalizálják az elektromos teljesítményt, csendesebb, alacsonyabb porkibocsátású, tartósabb termékeket gyárthatnak. Változik az energiacímke is. A szabályozás a gyártókra vonatkozik, a kereskedők jelenlegi készleteiket szeptember 1. után is értékesíthetik.

Az Európai Unióban 2014-ben bevezették az energiacímkét a klímák, a hűtőgépek és egyéb termékek után a porszívókra is, így segítve a vásárlókat a porszívópiacon való eligazodásban. Ekkor korlátozták környezetvédelmi okokból az elektromos teljesítményt 1600 wattra. A 2014-ben hozott jogszabály tartalmazott egy második lépcsős szigorítást, 2017. szeptemberétől 1600 helyett 900 wattban maximalizálják az elektromos teljesítményt.

Az origo.hu összegyűjtötte a témához kapcsolódó legfontosabb információkat:

Változik az energiacímke

Eddig a legkisebb energiafogyasztású készülékek "A" jelölést kaptak, a nagy energiafogyasztó termékek pedig maximum "G"-t. Szeptembertől a takarékos gépeket "A+++" jelölésig rangsorolják, míg az "E", "F" és "G" kategória megszűnik.

Az éves elektromos energiafelhasználás

62 kWh/év helyett szeptembertől maximum 43 kWh/év lehet. (Az éves energiafelhasználást úgy határozzák meg, hogy megvizsgálják, hogy egy 87 m2 méretű lakást évente 50 alkalommal kitakarítva mennyi elektromos energiát fogyaszt el az adott készülék.)

Por visszaengedés – levegő tisztaság

A porszívó szűrőrendszeréből kiáramló, a szobába visszafújt levegő tisztaságának is a korábbi szintnél magasabbnak kell majd lennie; a porszívó egészen pontosan maximum 1% port engedhet majd vissza a levegőbe.

Csendesebb üzemmód

A 80 decibelnél hangosabb porszívókat kizárják a piacról.

Tisztítási hatékonyság

Szigorodik a minimálisan elvárt kemény- és szőnyegpadló tisztítási hatékonyság.

Tartósabb gégecsövek

A gégecsőnek (amelyik típusban van) legalább 40.000 hajlítást ki kell bírnia anélkül, hogy megtörne.

Mely porszívók érintettek?

Nem minden porszívóra vonatkoznak a fentiek, a szabályozás csak az alábbi porszívó típusokat érinti:

 • Háztartási és professzionális, általános álló porszívók és hagyományos padlóporszívók
 • Hibrid porszívók (melyek akkumulátorról és hálózatról egyaránt üzemeltethetők)
 • Azok a porszívók, amelyek csak szőnyeg tisztítására alkalmasak
 • Azok a porszívók, amelyek csak keménypadló tisztítására alkalmasak
 • Vízszűrős porszívók (nem tévesztendők össze a nedves porszívókkal)

Nem érintettek, tehát továbbra is energiacímke nélkül lehet forgalmazhatóak, és a teljesítménykorlátozás sem vonatkozik rájuk:

 • Nedves porszívók,
 • Száraz-nedves porszívók,
 • Csak akkumulátorról üzemeltethető porszívók,
 • Robotporszívók,
 • Ipari porszívók,
 • Központi porszívók,
 • Padlópolírozók,
 • Kültéri felhasználásra szánt porszívók.

A szabályozás a gyártókra vonatkozik, a kereskedőknek meglévő készleteiket nem kell megsemmisíteniük. 2017. szeptember 1. után is eladhatják a ezeket a termékeiket, de amint ezek a készülékek elfogynak, a gyártóktól már csak az új szabványoknak megfelelő készülékeket tudnak majd beszerezni.

A szigorodó szabályok nyilvánvalóan a vevők érdekeit is szolgálják, így arra számíthatunk, hogy szeptembertől új, korszerűbb modellekkel fogunk találkozni a porszívók piacán.

origo.hu/Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Meteorológia: figyelmeztető előrejelzés szerda éjfélig  

Mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. Folytatódik a borult, csapadékos idő. Nyugaton havazás várható, másutt szerdán havas eső, eső is eshet, és ezzel egyidejűleg átmenetileg gyengül a csapadék intenzitása is.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.