Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 23. péntek, Emőke

Terjeszkedik a közösségi autómegosztás

Újbuda   |   2018, február 15 - 10:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

Leggyakrabban a Kelenföldi pályaudvar környékén használták eddig a MOL legújabb szolgáltatását, a Limót. Várhatóan már februárban további területekre is kiterjesztik az autómegosztási lehetőséget – tudta meg az Újbuda.

Elégedettek a Mol két héttel ezelőtt rajtolt közösségi autómegosztási szolgáltatása, a MOL Limo használói. A lapunkhoz érkező vélemények és a közösségi oldalak kommentjei általában kedvezőek, amiben a vállalat szerint a díjszabás is közrejátszhatott: a felhasználók a szolgáltatás indulásától számított három hónapig sem regisztrációs, sem havi díjat nem fizetnek (utána 5900 forintba kerül a regisztráció), és február 25-éig fél áron, azaz percenként 33 forintért Limózhatnak. – A szolgáltatás annyira keresett, hogy a rendszer néha már-már túlterhelt – mondta el lapunknak a MOL Limo ügyvezetője, Sáreczky Richárd.

Újbudán különösen a Kelenföldi pályaudvar körüli helyszíneken rendkívül népszerű az autómegosztás, ezért várhatóan már februárban további területekre is kiterjesztik ezen a környéken. Ez egybecseng a cég távolabbi céljával, hogy a Limo működési területét 2020-ra Budapest közigazgatási határáig bővítsék. A vállalat a most kétszáz benzines és száz elektromos automata Volkswagen UP-ból álló flotta megkétszerezését is tervezi, fokozatosan növelve az elektromos autók arányát.

A Limo szolgáltatás interneten keresztül vehető igénybe. Az autó igénylésétől a parkolásig a www.mollimo.hu honlapon megtett pár lépésre, valamint mobiltelefonos applikációra van szükség. Regisztrációt követően az alkalmazás segítségével lehet járművet foglalni az online térképen megjelölt lehetőségek közül. Az autó központi zárja a telefonon adott paranccsal hozható működésbe, az indítókulcs a kesztyűtartóban található, és ide is kell visszatenni a használat után.

Az autómegosztás bevált megoldás, Európában csaknem 5,8 millió felhasználó 68 ezer ilyen autót vesz igénybe. Hasonló szolgáltatás, az elektromos autókkal működő Green Go 2016 óta működik Budapesten: eredetileg 45 autóval 25 négyzetkilométeren indultak, mostanra 168 autójuk közlekedik 60 négyzetkilométeren. Michaletzky Bálint, a GreenGo Car Europe Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: a vállalatnál folyamatosak a fejlesztések mind a szolgáltatásokban, mind a flotta és a zóna bővítésében, függetlenül a MOL Limo indításától.

A MOL Újbudán az elmúlt hetekben két helyszínen három villámtöltő berendezést telepített. Ezek 20 perc alatt töltik fel menetkészre az elektromos autók akkumulátorait. Az egyik a MOL telephelyén (Október huszonharmadika utca 18.) található, és a MOL Limo flotta elektromos autóinak töltésére használják. A fogyasztók rendelkezésére áll az egyszerre két autót is kiszolgáló villámtöltő a Hunyadi Mátyás út 2. alatt. A kerületben más töltők is megtalálhatók. Egy magyar fejlesztésű és gyártású állomást az önkormányzat adott át tavaly márciusban a Vincellér utcában. 2016 augusztusában avatták fel az Evopro Hauszmann Alajos utcai székházánál a cég saját fejlesztésű villámtöltőjének első közterületi példányát, ez magántulajdonban van.

(T. K.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Ezekre figyeljen mielőtt sonkát vesz!  

Több mint 6700 tonnányi sonka és egyéb főtt-füstölt hús fogy a húsvéti ünnepi időszakban, amelyek értéke meghaladja a 10 milliárd forintot. Háztartásonként átlagosan 2,4 kilogramm a fogyasztás a húsvéti ünnepek idején.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.