Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 22. szerda, Cecília

Testvérvárosi kapcsolatait ápolta Újbuda

Újbuda   |   2014, szeptember 4 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A nyár folyamán nagy értékű adományt kapott a kézdiszentléleki önkormányzat: Budapest XI. kerületének vezetősége teljes hangosítóberendezéssel, illetve fénytechnikával lepte meg a Perkő alatti testvértelepülést.

Újbuda Önkormányzata nyolc-nyolc hangfalat és LED-lámpát, valamint hozzájuk tartozó kábelköteget ajándékozott a kézdiszentlélekieknek. A 900 ezer forint értékű berendezést főként a Petőfi Sándor Művelődési Otthonban használják majd, de más alkalmi színhelyeken szervezett rendezvényeken is igénybe veszik. A kultúrotthon néhány éve ugyancsak a XI. kerületi önkormányzattól kapott felszereléseket.

Az adomány korábban érkezett meg Kézdiszentlélekre, mint az ajándékozó bizottság, melynek tagjai ellátogattak a Nyergestetői Emlékhelyre is, ahol felállíttatták Újbuda kopjafáját. Ezt Kézdiszentlélek polgármesterének közbenjárásával Fábián Levente helybéli fafaragó készítette el, katonasírokra jellemző motívumok felhasználásával.

Augusztus 22-én a lengyelországi Ustron városában tett látogatást Újbuda küldöttsége, ahol a városháza előtt felállított színpadon nagy sikerrel lépett fel a Prima Primissima díjas Weiner Leó Zeneiskola és Szakközépiskola fúvós kvintettje. A város ünnepe egyben az új kenyér ünnepe is, az itt élők fő megélhetési forrása a mezőgazdasági termékek előállítása. A kenyérszenteléssel egybekötött kulturális programot a népviseletbe öltözött városvezetők és a mezőgazdasági gépek felvonulása előzte meg.

K.V.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Híres leszármazottak emlékeztek a nagy elődre  

Áprily Lajos születésének 130. évfordulóját ünnepelték a Hadik Irodalmi szalonban a költő dédunokái és leszármazottai valamint az érdeklődők. Péterfy Bori énekesnőt, Péterfy Sarolt irodalomtörténészt és Gerlóczy Márton írót Juhász Anna kérdezte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.