Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 28. szerda, Levente, Irén

Testvérvárosi művészek alkotásait mutatja be a Karinthy Szalon

Újbuda   |   2015, július 3 - 09:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

Úgynevezett „kiállításcsere” program részeként érkezett Újbudára két stuttgarti művész, akiknek alkotásiból nyílt kiállítás a minap a Karinthy Szalonban. Isabell Munck és Joahim Lehrer műveit július 23-ig lehet megtekinteni.

Stuttgart Bad Cannstatt-i városrésze valamint Újbuda testvérvárosok, hosszú ideje ápolnak kulturális kapcsolatokat. Bad Cannstatt Stuttgart legrégebbi és legnagyobb lélekszámú kerülete, legrégebbi galériája a bad canstatti Kunsthöfle delegálta az alkotókat a mostani művészcserére. Isabell Munck a láthatatlant fényképezi. Vízzel teli formákat fagyaszt le, ugyanakkor a tűz megsemmisítő erejét is szívesen megmutatja. Joahim Lehrer a régi mesterek lazúrfestékét tökéletesítette, képkreációi a jelen és a jövő víziója között imbolyognak. - Mindig arra fektetem a hangsúlyt, hogy konfliktust teremtsek az idilli és a minket körülvevő, romlott, pusztuló világ között – mesélte Lehrer.

Hoffmann Tamás polgármester a megnyitón a városrészek közötti, hosszú ideje tartó együttműködésről és annak lehetőségiről beszélt. Bad Cannstatt újdonsült polgármestere, Bern-Marcel Löffler pedig a vasfüggöny 26 évvel ezelőtti lebontást és Európa újjászületését hangsúlyozta. Szerinte még mindig lelkesítő, hogy megadatott erre a történelmi esély, melynek köszönhetően Európa népei között természetesek a találkozók.

A kulturális kapcsolat elmélyülése jó lehetőségnek bizonyult a tapasztalatcserében és a közös célok megvalósításában. Mika Edit partnervárosi ügyintéző szerint a testvérvárosi kapcsolatokat az Európai Uniós csatlakozás vitte előre, melynek jegyében lehetőség nyílt közös pályázatok megvalósítására. A kiállításcsere folytatásaként jövőre Újbudai művészeknek szerveznek tárlatot Bad Cannstattban.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Ifjúsági innovációs együttműködés élén Újbuda  

Nemzetközi együttműködés vezetőjeként kezdett szociális innovációs program kidolgozásába és megvalósításába Újbuda Önkormányzata. Az ifjúsági korosztály képességeinek fejlesztésére fókuszáló program a Duna régióban szociális innovációs és üzleti potenciált szabadít fel. A több mint kétmillió eurós költségvetési keret nagyobb részben az Interreg európai uniós pályázati forrásból biztosított.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.