Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 13. szerda, Luca, Otília

Tippek szmogriadó esetére

Újbuda   |   2017, január 24 - 17:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

Van megoldás, ha a családi autó nem közlekedhet Budapesten a szmogriadó miatt – mondta a fővárosi önkormányzat ügyfélszolgálati irodájának illetékese. A szmogriadó miatt a fővárosból kitiltott autók forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0; 1; 2; 3; 4, de azis előfodulhat, hogy a forgalmi nem tartalmaz környezetvédelmi besorolást.

Érdemes betegszállítót, taxit rendelni, vagy ismerős segítségét kérni abban az esetben ha környezetvédelmi besorlolás miatt nem lehet használni a családi autót szmogriadó idején. Az is előfordulhat, hogy az agglomerációból kell hazatérni például Újbudára, de ezt nem lehet, mivel a forgalomkorlátozó intézkedés minden nap 6 órától 22 óráig tart. Ezen intervallumon kívül jöhetünk-mehetünk akár régi kocsival is. Ugyanakkor a szmogriadót kihirdető rendelet értelmében számos kivétel van, amelyekre a közlekedési tiltás nem érvényes. Ilyenek például a helyi, helyközi és távolsági közúti közösségi közlekedés, a taxi-szolgáltatás, a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel jogszerűen felszerelt járművek által közrefogott járműoszlop; a mozgáskorlátozott, illetve az őt szállító személy járműve, amennyiben a mozgáskorlátozottságot igazoló dokumentum jól láthatóan a szélvédőnél van elhelyezve.

Ha a nem megfelelő környezetvédelmi besorolású autó fizetős parkolóban állt szmogriadó idején, akkor elszállításáig este 10 óráig kell várni, de közben fizetni kell a parkolás díját, illetve sürgős esetben el kell szállíttatni.

A forgalomkorlátozó intézkedés nem vonatkozik az M0-s Budapest Főváros közigazgatási területén áthaladó szakaszaira és Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa. Ezekre az útvonalakra szóló mentességet Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosai a lakóhelyet vagy tartózkodási helyet igazoló hatósági igazolvánnyal (lakcímkártyával) igazolhatják. Ha valaki figyelmen kívül hagyja a rendeletet, akár 150 ezer forintos pénzbírsággal is sújthatják.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Először volt karácsonyi vásár Albertfalván  

Adventi vásárt tartottak december második hétvégéjén az Albertfalvi Közösségi Házban (AKH) Farkas Krisztina önkormányzati képviselő segítségével. Az első alkalommal megrendezett programon neves művészek is felléptek, az árusok pedig minőségi termékeket kínáltak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.