Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 22. csütörtök, Gerzson

Tovább zöldül Újbuda

Újbuda   |   2016, május 27 - 12:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

Egyetemi hallgatók rukkoltak elő táj-és településmérnöki terveikkel az újbudai önkormányzat által kiírt idei pályázatra.

Zöld gyeptetős épületekre tervezett játszótereket, egészség-, kultúra- és sportközpontokat képzeltek el a Szent István Egyetem leendő településmérnökei az újbudai önkormányzat által kiírt pályázatra. A látványterveikben a kerületben található elhanyagolt ingatlanok helyett vagy azokat átalakítva jelentek meg az új közösségi terek. A Kelenföld, Városközpont alulértékesített, alulhasznált területére Rácz Eszter és Végh Anna a Bikás parkra emlékeztető kialakítással terveztek vendéglátóhelyeket, szabadidőparkot. A Fővárosi Szabó Ervin tankönyvtár, az egykori Budapesti Művelődési Központ helyére edzőtermeket, energiatudatos és zöld irodákat, valamint zöldfalakat álmodtak meg a fiatal tervezők.

A Volánbusz garázs, az Infopark-parkoló, az Albertfalva-Házgyár helyére is színvonalas tervek. A Szent István Egyetem településmérnök hallgatói 8-10 perces előadásokban muatták be ötleteiket. - A beszélgetés tematikája a Zöld infrastruktúra tárgy keretében valósult meg – mondta Hégli Imre környezetvédelmi osztályvezető.

A leendő tájépítészek a Sas-hegy déli lejtőjén található haszonbértelkek területének hasznosítási terveit is ismertették. - Az ötlettervek egy Sas-hegy barát mintakert létrehozására és azok közösségi használatára vonatkoztak – mondta Sallay Ágnes, a Szent István Egyetem Tájépítészeti Karának docense. Fontos volt, hogy a hallgatók őshonos növényeket telepítsenek a területre terveikben.

A Sas-hegy Barát Kert címre a lakosság folyamatosan pályázhat az önkormányzatnál: őshonos cserjéket (sóskaborbolya, kökény, galagonya) illetve a környék eredeti növénytakarójához tartozó fákat (tölgyek, hársfélék, koraimezei-, hegyijuhar-fajok) kell ültetniük.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kevesebb hó, erősödő lehűlés hétvégén  

A hétvégén egyre kevesebb helyen várható havazás, de erős lehűlés várható. Napközben is mínuszokra kell készülni, a leghidegebb helyeken mínusz 15 Celsius-fok alá is hűlhet a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki előrejelzéséből.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.