Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 22. kedd, Júlia, Rita

Továbbra is biztosított a kémények rendszeres ellenőrzése

Újbuda   |   2018, január 23 - 12:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

A háztulajdonosok többsége idén is igénybe venné a rendszeres kéményellenőrzést családja és ingatlana biztonsága érdekében. A társasházak és lakásszövetkezetek kötelező kéményellenőrzésével továbbra is biztosított a fővárosi kémények rendszeres és szakszerű kontrollja – írja közleményében a Fővárosi Kéményseprőipari Kft.

A FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. továbbra is minden ingatlan számára felajánl egy vagy két négyórás intervallumot a rendszeres kéményellenőrzés elvégzésére. Ennek igénybevétele társasházi és lakásszövetkezeti ingatlanok, valamint gazdasági szervezetek tulajdonában lévő vagy székhelyként, telephelyként, fióktelepként szolgáló ingatlanok esetében kötelező. A kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény 2018. január 1-jétől megszüntette azon egylakásos ingatlanok (családi házak) kötelező kéményellenőrzését, melyek nem tartoznak a fenti ingatlanok körébe.

Egy tavaly év végén végzett fővárosi reprezentatív kutatás szerint a családi ház tulajdonosok 91 százaléka igénybe venné a rendszeres kéményellenőrzést annak ellenére, hogy az számukra idén már nem kötelező. Ezért a FŐKÉTÜSZ idén is felajánl számukra legalább egy ellenőrzési időpontot, amikor ingyenesen igénybe vehetik a szolgáltatást. Ha a felajánlott időpontban nem élnek a kéményellenőrzéssel, akkor egyedi megrendelés alapján a jogszabályi feltételek betartása mellett szintén ingyenesen vehetik igénybe az ellenőrzést, de ebben az esetben hosszú, akár 90 napos átfutási idővel is kell számolniuk.

Egy baleset, tragédia bekövetkezése esetén az ingatlantulajdonost (akár tulajdonosként, akár bérbeadóként) büntető és polgári jogi felelősség is terhelheti. A kéményellenőrzéssel minimalizálhatók a kémény használatában rejlő kockázatok.

A FŐKÉTÜSZ ellenőrzés előtt e-mailben és SMS-ben tájékoztatják az időpontról a tulajdonosokat, amennyiben azok regisztrálnak a www.kemenysepro.hu oldalon és bejelölik az elektronikus értesítésre vonatkozó igényt.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.