Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 23. péntek, Emőke

Új rendező és új műfaj debütál a Karinthy Színházban

Újbuda   |   2017, november 9 - 15:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

Operett előadás még nem volt a Karinthyban, de Csizmadia Tibor rendezésében hamarosan bemutatják a XIV. René című darabot, amelynek zenéjét a nagy slágergyáros, Eisemann Mihály szerezte.

A darabot először 1940-ben a Vígszínházban láthatta a közönség. Akkor Tolnay Klári, Mezey Mária, Ajtay Andor, Feleky Kamill játszotta a főbb szerepeket. Most Járó Zsuzsa, Egri Kati, Csonka András, Széles Tamás és Ágoston Péter játszik a humorban bővelkedő, olykor szatírikus, de könnyed műfajú zenés darabban, igazi szórakozást ígérve a Karinthy Színház látogatóinak.

Nemcsak a díszlet sikerült látványosra, de az előadást kísérő zenéket is élőben hallhatja majd a közönség. Eisemann dalait azok is ismerik, akik nem rajonganak különösebben az operett műfajáért. Az Éjjel az omnibusz tetején, a Lecsó lecsó, a Lesz maga juszt is az enyém, a Holdvilágos éjszakán,a Bőg a tehén, a Hallod-e Rozika te, a János legyen fenn a Jánoshegyen és a Jaj de jó a habos sütemény örökzöldként írták be magukat a zenei köztudatba.

Az előadás szövege, amely a muzsika mellett szintén erőssége a XIV. Renének, Harsányi Zsoltnak és Zágon Istvánnak köszönhető. A szófordulatok, a kissé abszurd cselekmény végtelenül szórakoztató.

A darab egy képzeletbeli kis országban, Lodomériában játszódik, és bár összesen 128 lakosú, de a fiatal királynak mégsincs könnyű dolga. XIV. René trónját unokatestvére követeli, egy szomszédos nagyhatalom pedig szemet vetett a közelmúltban ott felfedezett ásványkincsekre. A háttérben egy hatalmas, szörnyű, nyomasztó titok lappang, amely sok fordulathoz és bonyodalomhoz vezeti a darab cselekményét. Ám nemcsak ármányról, cselszövésről szól a Karinthy Színház új előadása: az operett műfajához híven sok szép, romantikus szerelem is szövődik a színpadon.

D. B. S.

Fotó: https://www.youtube.com/watch?v=aBSMTHpiC7k

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Jótékonysági aukció általános iskolások festményeiből

A Villányi úti Konduktív Gyakorló Általános Iskola csaknem harminc tanulójának festményeit bocsátotta online árverésre a Pintér Galéria, amelynek weboldalán március 28-ig lehet licitálni a képekre. A befolyt összegből az iskola művészeti tehetséggondozási programját támogatják.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.