Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 25. péntek, Orbán

Újabb emléktáblával bővült Újbuda kulturális főutcája

Újbuda   |   2017, március 17 - 10:54Nyomtatóbarát változatSend by email

Kismarty-Lechner Kamill építész tiszteletére az önkormányzat és a család összefogásával állítottak emléktáblát március 16-án a Bartók Béla úton. Csernus László önkormányzati képviselő köszöntője után a családtagok emlékeztek vissza az általuk csak Kamzsi bácsinak emlegetett építészre.

Kismarty-Lechner Kamill harmadik generációs építész volt. Felmenői Lechner Gyula, és Lóránt a kerületben számos épületet terveztek; a Móricz Zsigmond körtéren, a Hadik Kávéház mellett, illetve a Mészöly utcában is. Ő maga Ybl-díjas építész volt, az iskolaépítészet „nagy öregje”. 1947-től haláláig a Bartók Béla út 25-ben élt és alkotott, ezért került emléktáblája ennek az épületnek a falára.

Csernus László önkormányzati képviselő úgy véli, aki alkot halhatatlan lesz, maradandó művei életben tartják. Elmondta, a Bartók Béla út egyébként is a kerület kulturális főutcája, további bővülése és egy újabb emléktábla avatása pedig nagy öröm.

A család nevében Kismarty-Lechner Csaba emlékezett vissza Kamzsi bácsira. Több kedves emlék mellett megemlítette a nagy családi összejöveteleket is, amikor a Bartók Béla úti lakásban egyszerre összegyűlt a 30-35 fős rokonság. Csaba testvére, Gábor kakukktojás a családban: csak ő nem lett építész. Elmondta, a Kismarty-Lechnerék közül sokan még mindig a kerületben élnek.

Ferkai András Ybl Miklós-díjas építészettörténész Kismarty-Lechner Kamill munkásságának fontosságára hívta fel a figyelmet. Mivel az alkotó tervrajzait fiatal korától kezdve gondosan eltette, a család azt tervezi, hogy Kamzsi bácsi életéről és alkotásairól könyvet adnak majd ki.

H.S.