Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. kedd, György

Újabb energiatakarékossági pályázatot hirdettek

Újbuda   |   2017, február 16 - 08:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén is bővül az energiatakarékossági pályázatok köre, újra igényelhető támogatás hűtőgép, mosógép, kazán, illetve kémény cseréjére. Az új energetikai pályázatok révén lehetőség nyílik világítás- és fűtéskorszerűsítésre, valamint épület felújításra is. Simicskó István kezdeményezésére, még tavaly novemberben tartottak lakossági fórumot a CSOK-ról Újbudán, ahol a résztvevők közül többen is érdeklődtek a meglévő ingatlanjaik után igényelhető támogatásokról. Számukra is megoldást kínál a februárban 14-én bejelentett új pályázat.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a héten adta hírül, hogy bővül az energiatakarékossági pályázatok köre. A vissza nem térítendő támogatáson belül hamarosan hűtőgép- vagy mosógépcsere-programra, illetve kazán- és kéménycserére pályázhat a lakosság, visszatérítendő támogatást pedig komplett felújításokra írnak ki február végén, de igényelhető lesz világításkorszerűsítésre, fűtéskorszerűsítésre és épületfelújításra is. Ezeket lakóközösségek, társasházak, lakás-, illetve családi házzal rendelkező magánszemélyek kérhetik.

Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője szerint a pályázat révén több százezer forintot takaríthatnak meg az ingatlantulajdonosok, ezért fontos, hogy mindenki átgondolja korszerűsítési igényeit és a kitűzött határidőn belül pályázzon. - Az energiatakarékosságra kiírt pályázat nemcsak környezetvédelmi szempontból hasznos, hanem azért is, mert így olcsóbb lehet a korszerűsítés, az alacsonyabb energiafelhasználással pedig spórolni is lehet hosszú távon. Ez azoknak is jó lehetőséget jelenthet, akik a CSOK kedvezményeit nem tudják, vagy nem akarják igénybe venni, viszont enyhítenének kiadásaikon – kommentálta a honvédelmi miniszter.

Eddig hét programterületen lehetett vissza nem térítendő támogatásra pályázni. Az összesen több mint 23 milliárd forintra mintegy 120 ezer család pályázott sikeresen, közülük is legtöbben a hűtőgépcserére jelentkeztek.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Harmincéves a BMX-esek alapkönyve

Harminc éve alkotta meg a magyar BMX kerékpározás alapkönyvét a Kiss L. György és G. Németh György szerzőpáros. A Repülő bicikli azóta a “riderek bibliája”. Az évforduló alkalmából kerékpáros találkozót tartottak a Bikás parkban, amelyen bárki megismerhette az akrobatikus figurákat.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.